Министърът на образованието Красимир Вълчев: „Стопанската академия в Свищов е с най-проблемно финансово състояние от всички държавни висши училища“

В СА в същия ден, когато не са гласували бюджета, са взели решение за увеличаване на възнагражденията

„СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ В СВИЩОВ Е С НАЙ-ПРОБЛЕМНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА и тези проблеми са с няколкогодишна давност“, заяви вчера във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва в дискусия за българското образование, която събра експерти във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и коментира проблемите в Стопанската академия, след като миналата седмица Академическият съвет на висшето училище отказа да приеме бюджета.

„Академията имаше преходни остатъци, които сега са почти изчерпани. Единият фактор за това състояние е демографски, но другият фактор е провежданата политика за намаляване на приема в социалните, стопанските, правните науки, в т.ч. и за икономика. Ако тази политика бъде следвана докрай, би следвало да има четири училища, които да преподават в професионално направление „Икономика”. Това са Софийският университет, УНСС, Икономическият университет във Варна и Стопанската академия в Свищов. Намалението се прави въз основа на комплексна оценка за качество и реализация. В Свищов оценката за учебната дейност е добра, но оценките за научна дейност и реализация са относително ниски“, коментира още министърът и посочи, че Стопанската академия има сериозен проблем и с репутацията, която пострада и от скандалите около ръководството на вуза.

Заради ниския рейтинг през 2015 г. там са били утвърдени близо 2500 бройки по държавна поръчка. Реализираният прием обаче е бил за не повече от 1500. За тази година намалението на броя на учащите е по-голямо, защото студентите, които завършват, са много повече от тези, които постъпват в първи курс, а реализираният прием е по-малко от 700. Друг проблем е, че висшето училище е в относително малък град, което възпира тези студенти, които искат да се реализират още в университета. „За Стопанската академия важи и поговорката „Каквото сам си го направиш, никой не може да ти го направи”. Те са тези, които спомогнаха системата да се разрасне профилно и да бъде създадено професионалното направление „Икономика” и в редица други висши училища. Само в Северен централен район има четири центъра на икономическа наука – Габрово, В. Търново, Русе и Свищов. Политиката на министерството има за цел концентрация на висшите училища в най-добрите им професионални направления, там където те традиционно са специализирани“, заяви министърът, който беше категоричен, че допълнително финансиране академията няма да получи. „Аз разбрах, че почти същия ден, в който са взели решение да не гласуват бюджета, са взели решение за увеличение на възнаграждението. Финансираме държавните висши училища по регламентирана в закона формула. И да искам да я наруша – не мога. Единственият вариант за временна подкрепа е по линия на програми за оптимизация, но в момента няма такова взето решение. Въпросът не е само да подкрепим СА, а и да имаме гаранция, че това води до устойчивото й функциониране“, категоричен беше министър Вълчев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Министърът на образованието Красимир Вълчев: „Стопанската академия в Свищов е с най-проблемно финансово състояние от всички държавни висши училища“

  • 13.02.2019 в 15:27
    Permalink

    Фактологически всичко в статията е вярно. Само че фактите са представени по начин, който леееко подвежда. В Стопанска академия има, като в много други фирми и организации, колективен трудов договор, който се променя само след дискусии и съгласие на профсъюзите. Според този договор, заплатите на преподавателите са обвързани с минималната работна заплата, поради което те трябваше да се вдигнат с вдигането на минималната работна заплата от януари тази година. Ако това не беше направено, ръководството на СА най-вероятно щеше да се изправи пред съдебни искове и/или да получи предписания да вдигне заплатите.
    Следващото нещо, което ще се случи е именно предоговаряне на този договор, който най-вероятно ще свали заплатите и то с много, като намали например добавката за придобита образователна и научна степен „Доктор на науките“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *