На 74 години Николай Младенов печели медали и купи от първенства по тенис на маса за ветерани

Търновецът мечтае да участва и на европейското състезание

30 МЕДАЛА ИМА СПЕЧЕЛЕНИ ВЕЧЕ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ОТ СЪСТЕЗАНИЯ ПО ТЕНИС НА МАСА ЗА ВЕТЕРАНИ. Качвал се е на всички възможни стъпала на почетната стълбичка по време на държавни първенства и международни турнири. Не е участвал само в европейско първенство за ветерани и признава, че това е голямата му мечта. Днес Николай Младенов отбелязва 50 години от деня, в който за първи път стъпил в залата за тенис на маса, а утре ще отпразнува 74-тия си рожден ден.

„Сребърен медал в индивидуалния турнир и бронзов на двойки – това са последните ми отличия от международен турнир във Варна. Моята състезателна група е над 60 г., което си е истинско предизвикателство. Може годините ни да изглеждат много, обаче се конкурирам с повече от 20 състезатели в тази възрастова група“, казва не без гордост Николай.

Той спортува от ученическите си години. Започнал с волейбол, но през 1969 г. двама играчи го завели в залата за тенис на маса. Николай хванал ракетата, опитал да жонглира с топчето и повече никога не си тръгнал от този спорт. „Винаги останах аматьор. Сам съм се учил на всичко, което днес мога. Наблюдавах конкурентите си, гледах състезания по телевизията, гледах мачове в интернет и се научих. Разбрах, че всичко е в рефлексите, в концентрацията и в остротата на погледа“, обяснява Николай, който е много добър на бекхенда – удара, който е доста неудобен, но пък може да бъде победоносен. После допълва, че винаги е тренирал за тонус, благодарение на което днес той няма високо кръвно налягане, не се оплаква от излишни килограми и тренировките не му тежат. Дори е започнал да обучава шестгодишната си внучка Кристияна, която още не се подава от масата. „Обаче вече й харесва тази игра и когато порасне още малко на височина и главичката й започне да се вижда над масата за тенис, аз ще й покажа тънкостите на тази игра, ще й дам всичко, което аз самият мога, а дали тя ще реши да спортува точно тенис на маса, вече си е нейна работа и ще си е нейната мечта“, казва Николай Младенов.

НЯКЪДЕ ПРЕЗ 1978 Г. ТОЙ СЕ УСТАНОВИЛ В ТЪРНОВО, СЛЕД КАТО ЗАВЪРШИЛ ТЕХНИКУМА ПО ТРАНСПОРТ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ В СТРАЖИЦА. Там той създал и първия клуб по тенис на маса. Обаче една жена го подлъгала и той, лудо влюбен, зарязал Стражица и подредил живота си в старата столица. Работил първо в Транспортна полиция в Горна Оряховица, след това в РПУ – Велико Търново, и на 42 се пенсионирал от системата. Но не спрял да работи, до ден днешен е охранител. След пенсионирането си започнал да ходи и на състезанията за ветерани. „На тези турнири можеш да участваш само когато си навършил 40. Това е възрастта за ветераните в спорта. Участвал съм в 10 държавни първенства, от които имам от всички видове медали – събрал съм пълен комплект. Но установих, че колкото повече се състезавам, толкова повече ми се тренира и толкова повече ми се ходи по състезания. Затова сега съм се размечтал за европейското за ветерани“, признава Николай Младенов.

Средствата са това, което засега го спира. За да отиде да мери сили с тенисисти от Европа, той трябва да има поне 500 евро. Защото и този спорт е скъпо удоволствие. Само ракетата, с която той тренира и се бори за отличия, струва близо 400 лв. Направена е от седемпластово дърво. Гумата също е специална и за нея му трябват поне 100 лв. Тази ракета е бърза и създава въртеливо движение на топчето. Но не е вечна, казва Николай и уточнява, че се налага да сменя гумата на всеки 3-4 г.

ОСВЕН В СТРАЖИЦА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ Е СЪЗДАЛ КЛУБ ПО ТЕНИС НА МАСА И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Направил това преди около 20 г. и от тогава до сега клубът има завоювани 28 купи от различни турнири и медали за първо, второ и трето място. Повече от 20 мъже и жени членуват в организацията, в която доайенът е Деан Чаушев, на 94 г.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *