Задържаха петима роми, потрошили с лопати и брадви къща в Бяла черква

Петима роми са задържани в полицията в Павликени заради нанесен погром на жилище в град Бяла черква в неделя вечерта. Екшънът се разиграл след възникнала свада между две цигански фамилии, които са сватове. Преди време една от жените, дадена за булка, избягала от единия род. След това роднина на момчето ударил един от сватовете и между двата клана кардараши започнал скандал заради неуредени финансови отношения за момичето. В неделя единият род извикал подкрепление от родата си в Русе и в Бяла черква се изсипали близо 20 роми с няколко автомобила. Единият род започнал да троши къщата на другия с камъни, железа, лопати и брадви и били унищожени стъкплопакетите и друга покъщнина. В градчето дошла полиция и успяла да потуши свадата. До кръвопролитие, за щастие, не се е стигнало и няма пострадали полицейски служители.

„Няма пострадали. Нанесени са единствено материални щети на частен имот“, обясни районният прокурор на Павликени Атанас Филипов.

Държавният обвинител допълни, че през цялата нощ в града е имало засилено полицейско присъствие и ситуацията е овладяна.

„Към настоящият момент има задържани пет лица. Били са общо около 15 души. Останалите се издирват и също ще бъдат задържани. Извършен е оглед на място. Иззети са лопатите и брадвите като веществени доказателства по случая. Направени са претърсвания, както и разпити на свидетели. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване и повреждане на чуждо имущество“, уточни прокурор Филипов.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *