8 села призраци в Търновската община

8 села във Великотърновска община са само с по един-единствен жител, също толкова са и обезлюдените населени места, в които по постоянен адрес няма никой, показва актуална справка на местната община. Селата призраци са основно в Балкана – в района на Хаинбоаз. Без нито един човек са Бойчовци, Долни Дамянци, Йовчевци, Куцаровци, Пирамидата, Суха река, Сеймените и Тодоровци. Само по един човек живее пък в Поповци, Самсиите, Цепераните, Шодековци, Горановци, Лагерите и Мишеморков хан. 90 501 души имат постоянен адрес в община Велико Търново, 68 хил. души от тях пък имат настоящ адрес в областния център.

One thought on “8 села призраци в Търновската община

 • 28.12.2019 в 8:32
  Permalink

  Преди много години по времето на Тодор Живков беше поета една инициатива,която целеше обезлюдаващите се още тогава села по Странджа Сакар да се върнат към живот!Даваха се на семейство,което иска да се засели там по 5000лв.,къща и много други неща. Проектът се оказа неуспешен защото там се заселиха малко хора,а тези които го направиха“изпукаха“ парите и после се „разпиляха“!
  Преди 10на години хора от български произход основно от бесарабските българи искаха да се завърнат в родината на дедите си но правителството ни не обърна внимание на това и всичко приключи!
  Аз мисля,че ако се призоват тези хора да се завърнат и им се помогне със средства,земя и условия за поминък ще може да се реши въпросът с възстановяването на селата ни!
  Да ама не!
  Няколко милиарда долара за 6 кирливи самолета които нищо друго не могат да правят в бойна обстановка биха били напълно достатъчни като начало!Почне ли се и особено ако има резултат ще се върнат много и ще закипи живот!
  Не е ли по-добре да се върнат нашенци с корени по тази земя отколкото чужденци,с друга религия и обичаи нямащи нищо общо с историята ни!
  Аз така мисля!
  Ако и вие така мислите споделете го!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *