Гражданско сдружение предлага учебният предмет по пътна безопасност да бъде задължителен със срочни и годишни оценки

Гражданско сдружение предлага учебният предмет по пътна безопасност да бъде задължителен, със срочни и годишни оценки, а теоретичните знания да бъдат подкрепени с практически упражнения на полигон. Това съобщи пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново Симон Милков от гражданското сдружение „G.O. Wake Up“ /Събуди се, Горна Оряховица/.
Той уточни, че сдружението кандидатства с проект за изграждане на мултифункционален автополигон пред фонд „Пътна безопасност“ към МВР и очаква финансиране.
Проектът предвижда площадката да бъде изградена върху площ от 12 декара на общински терен край Горна Оряховица.
На полигона ще бъдат пресъздадени реалните условия на пътната обстановка, като рискови кръстовища, движение в кръгово кръстовище, пешеходни пътеки, светофари, всички важни пътни знаци, завои с обратен наклон и други.
Идеята е децата да се запознаят с пътната безопасност и да придобият правна култура като участници в движението. Ако проектът бъде одобрен и финансирането бъде осигурено, от сдружението очакват първият етап да бъде открит през май тази година.
Друга идея на младите хора е на кръстовищата край училищата да бъдат поставени светещи пешеходни пътеки, които да са синхронизирани със светлините на светофарите.
От сдружението планират благотворителен концерт под наслов „С разум за живот“. Той ще се състои на 14 март от 18.30 часа в НЧ „Напредък“ – Горна Оряховица.
Средствата от билетите ще бъдат дарени на три семейства от железничарския град, загубили свои близки в пътнотранспортни произшествия през последните години.
В концерта участие са потвърдили Георги Христов, Руслан Мъйнов, оркестър „Чинари“, Преслава, брас бендът „Виво Монтана“, както и танцьорите от балетите „Калина“ и „Грация“.
Милков припомни данни на МВР, според които през миналата година на територията на община Горна Оряховица са възникнали 276 катастрофи, с един загинал човек и 27 ранени. През 2017 година загиналите в тежки катастрофи са били петима, а ранените – 19.
Благотворителната инициатива е подкрепена от ОД на МВР във Велико Търново, от ПГ по вътрешен ред и сигурност към НС, както и от община Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.