Жените трябва да се хранят според годините си

Дълго време лекарите подценяваха разликите между мъжете и жените. Сега ситуацията се променя. Вече има специални програми не само за лечение и превенция, но и за хранене, формирани въз основа на пола.
Нещо повече, храненето на жените не само трябва да е различно от това при мъжете, но и в идеалния случай да е съобразено с възрастовите периоди. И това, което не е полезно за една тийнейджърка, може да бъде изключително важно за нея в зрялата й възраст.
Днес медицината ясно идентифицира основните проблеми в здравето на жените, свързани с храненето.
На първо място, поддържането на нормално тегло. Наднормените килограми почти неизбежно водят до куп болести, които включват не само сърдечносъдови и ендокринни проблеми, но и някои видове рак.
Всички тези заболявания са сериозни и са основната причина за смърт в наше време. Как да ги избегнем? Ето принципите на женското хранене за различните възрасти:
Възраст 15-35 години
Мнозина смятат, че това е най-доброто време за жените. Но през тези години е важно да се натрупа такъв запас от здраве, достатъчен да се избегнат заболяванията в бъдеще. В допълнение към физическата активност храненето е от първостепенно значение.
На първо място, трябва да се яде така че да се избегне натрупването на излишни килограми. И не само очевидното затлъстяване е опасно, но и наднорменото тегло. Особено е вредно, ако мазнините се натрупват в областта на корема й така нареченото абдоминално затлъстяване. С течение на времето този вид затлъстяване почти сигурно ще доведе до така наречения метаболитен синдром.
Освен затлъстяването това включва и диабет тип II, хипертония, коронарна болест на сърцето. При наличието на този синдром има и повишен риск от развитието на някои видове рак.
При жените абдоминалното затлъстяване е по-рядко, отколкото при мъжете: мазнините им обикновено се отлагат не в областта на корема, а на бедрата. Но често и при нежния пол се стига до отлагането на мазнини в областта на стомаха. И колкото по-скоро се открие тази тенденция, толкова по-добре: това ще ви позволи да започнете по-бързо превенцията на такова затлъстяване и предотвратяването на метаболитния синдром. Може да разпознаете тенденциите към опасното затлъстяване по обиколката на талията.
Основна роля в превенцията на това затлъстяване трябва да играят родителите. Те трябва да научат детето да спазва определен здравословен хранителен режим и да води активен начин на живот. Най-добре е да обясните на дъщеря си още от ранните й детски години кои продукти са полезни и кои не.
Тя трябва да разбере, че храната по отношение на калориите е разделена на три групи. За детето ще е много достъпен и разбираем така нареченият принцип на светофара (б.р. виж инфографиката), когато продуктите от зелената група могат да бъдат консумирани без ограничения, от червения – колкото се може по-рядко или да бъдат напълно изхвърлени от менюто, а от жълтата група – умерено. Тези хранителни правила са важни през целия живот на жената.
Възраст 35-60 години
През тези години жените продължават да живеят активно. През този период жената е майка, а после и баба. И има много важни задачи. От гледна точка на здравето, основната цел на жената през тези години е да остане здрава, да не допусне развитието на болести, които идват с възрастта.
Дори в сравнително ранна възраст – от 38-40 години, в женското тяло започва понижение в съдържанието на половите хормони, в резултат на което се появяват промени: мазнините започват да се разпределят по различен начин (това зависи от хормоните) – обемът на бедрата може да намалее, а на талията – да се увеличи. Това означава, че рискът от абдоминално затлъстяване и всички типични за него заболявания се увеличава.
Това още веднъж подчертава значението на храненето по принципа на “светофара”.
Друго добро нещо на тази възраст е да се използват храни с така наречения липолитичен ефект: те спомагат за разграждането на мазнините. Към тях спадат краставиците, ананасите и лимоните.
Също така са полезни и продуктите, които увеличават отделянето на енергия (термогенеза), които включват зелен чай, негазирана минерална вода и морски дарове. Много е полезно през тези години да се откажете от всякакви напитки със захар, а ако имате нужда от подслаждане, по-добре е да използвате подсладители.
Старайте се в менюто ви да има задължително не тлъсто месо и риба, те създават усещане за ситост и помагат да се избегне преяждането.
Но не трябва и напълно да игнорирате мазните видове риба, защото те съдържат най-важните омега-3 киселини (след 35 години те са изключително важни за защита на кръвоносните съдове от атеросклероза и образуването на тромби). На първо място, това са риби като скумрия, херинга, сардина, цаца, камбала, сьомга, но и други по-тлъсти морски риби. Освен това омега-3 киселини има в лененото и рапично семе, горчицата и сусамово масло.
Важно е също така, че в мазната риба се съдържа много витамин D, който играе основна роля в усвояването на калция. Необходимо е жените през целия живот да укрепват костите си. Те са по-податливи от мъжете към развитието на остеопороза (отслабване на костите) и в резултат на това има дори специфични женски фрактури в напреднала възраст.
В различните периоди от живота необходимостта от калций при жените се променя. Може да направите справка според вашата възраст в таблицата. В никакъв случай не попълвайте калция с препарати, които не съдържат витамин D, тъй като без него излишният калций може да бъде опасен.
След 60 години
За съжаление на тази възраст като правило болестите вече съществуват. Важно е да се научим да живеем с тях, за да не напредват, да не допуснем развитието на усложнения и да се отключват нови болести.
Ограничаването на храната, за да се избегне напълняването, вече не е толкова важно. На тази възраст е необходимо теглото да не спада рязко. Често това се дължи на намаляване на мускулната маса. Това е много опасно, така че трябва да се опитате да ядете повече протеинови храни (дори ако апетитът ви е лош) и да се движите повече. Мазните храни и сладкото са все още нездравословни. Но мазните видове риба, като източник на омега-3 киселини и витамин D, както и калций, са изключително важни.
След 50-55 години жената има малко полови хормони. Но тяхната роля може частично да играят фитоестрогените – това са естествени вещества, подобни на женските хормони, съдържащи се в растителните храни. Много от тях се съдържат във всички бобови растения (боб, царевица, леща, соя и др.), триците, пълнозърнестите продукти, лененото семе, в много от зеленчуците и дори в плодовете.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *