Огромна бъчва приютява стралджански винари на Трифон Зарезан

Зад оградата на обширен двор, встрани от централните улици на Стралджа, отдалеч се вижда огромна бъчва с врата и две прозорчета. Зимата е помела листата на дърветата, земята чернее прясно изорана, а вечнозеленият чемшир очертава пътеката към двуетажната сграда в края на двора и дървената къщичка до нея – „механата“ на 75-годишния Георги Георгиев.
Уникалното местенце за приятели и гости има 42-годишна история. През далечната вече 1977 година винарската изба на тогавашното ТКЗС в Стралджа разпродава бъчвите си поради изтеклия срок за ползването им. Дотогава в близо 11-тонната бъчва е отлежавал прочутият елексир на стралджанския район – мускатовата ракия. Използвана е 5-6 години и била бракувана заедно с други по-малки и дори по-големи нейни посестрими. Отначало бай Георги смятал да използва бъчвата при обработката на гроздето от своето лозе, но после му хрумнала идеята да я превърне в механа за гости.
Бъчвата тежи около 700 килограма, направена е от церови дъски с дебелина пет сантиметра, специално предназначени за бъчви. Бай Георги сам си изработил вътрешното обзавеждане от подръчни материали. Дървото така се импрегнирало с ракия, че повече от четири десетилетия не загнива и много трудно се обработва дори с метални инструменти. Сега в механата спокойно могат да се съберат десет души – зиме и лете. Напоследък кокетната къщичка е станала популярна и в Интернет, на бай Георги вече се обаждали и българи от чужбина.
„В нашия край се казва, че който не налее поне 500 литра вино и не свари 100 литра ракия, не го признават за гроздопроизводител. За жалост, лозята с прочутия мускат отонел около Стралджа са на изчезване, останали са само около село Лозенец“, споделя бай Георги.
Традиционният винен сорт грозде, което най-добре вирее на стралджанска земя е червеният мискет, но и тези лозови масиви са намалели наполовина от предишните 5000 декара. Садят се нови лозя за нуждите на винарските изби, но главно с червени сортове грозде като мерло и каберне совиньон, а частните стопани масово сеят лозя в дворовете си, допълва той.
„Празникът Трифон Зарезан винаги го свързвам с виното, един прекрасен български обичай, който всички трябва да запазим във времето!“, казва на изпроводяк Георги Георгиев. Днес той ще се събере с приятели и – както е било през годините – всеки ще донесе от неговото вино, ще налеят в медното бакърче, окачено в механата, и всеки ще отпие – та да е здрава годината и да е богата следващата реколта!

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *