7 млн. лв. инвестиция в комплекс „Полтава“, правят 3 етажа подземен паркинг, 4 кинозали и магазини

Величко Минев: „Започваме същинската работа по обновлението на сградата, приключваме за година”

ЗАПОЧВА ОСНОВНАТА РАБОТА ПО ОБНОВЛЕНИЕТО НА КУЛТОВИЯ КОМПЛЕКС „ПОЛТАВА“ във В. Търново. Реконструкцията ще продължи до февруари 2020 г. Собственикът на сградата Величко Минев разясни пред „Борба“ плановете си около ремонта заради големия обществен интерес, свързан със съдбата на сградата.

Голям подземен паркинг на три нива ще се оформи от източната част с подходи от ул. „Хаджи Димитър“. Той е планиран за близо 100 автомобила, като капацитетът ще е достатъчен, за да се реши проблемът с паркирането в централната градска зона. Собственикът вече изпълнява и предписанията за обезопасяване на комплекса от тази част и бившето кино, които той купи наскоро. В „Полтава“ все пак ще има и кино с 4 модерни киносалона, които ще са последно достижение на визуалните и звукови технологии. Водеща хранителна верига също ще има свой хипермаркет тук. „Преговаряме с 4 от основните вериги у нас, които са и знакови инвеститори, и със сигурност ще си партнираме с най-добрата от тях в интерес на великотърновци. „Гарантирам с името си, че „Полтава“ ще има визия и предназначение, както и ще хармонизира със средата, която прави старата българска столица уникален град“, коментира още Величко Минев. По предварителни разчети обновлението на комплекса ще коства около 7 млн. лв., а обектът трябва да бъде завършен до края на тази или в първите месеци на следващата година.

В момента сградата има разгъната площ от близо 8 хил. кв. метра, но с обновлението и разширението и огромния подземен паркинг ще стане просторен търговски център, който ще се простира на близо 15 хил. кв. Проектът е замислен така, че да не се нарушават обемите във височина, които са регламентирани още от соца. Минев купи част от комплекса от фирма „Марчело“ на предишния му притежател Марин Маринов преди няколко години и обнови изцяло западната му част, припомнят запознати. След постигната договорка с останалите съсобственици на комплекса и разработен идеен проект предстои пълната реконструкция на всички останали части.

ОСВЕН ОГРОМЕН ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ С ПОДХОДИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ „ПОЛТАВА“ ЩЕ ИМА И МНОЖЕСТВО ДРУГИ ОБЕКТИ С РАЗЛИЧНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. Киното е построено през 1974 година по повод 30-годишнината от победата на 9 септември и оттогава по него нищо не е пипано. Съществува голяма вероятност да бъде възроден салонът, който жителите и гостите на града свързват с прекрасни спомени. Три големи хранителни вериги са изявили желание да имат свои обекти тук и в момента Величко Минев води преговори с тях, признава още той. Обновлението, което предстои, предвижда и разширение на панорамното заведение Vogue, както и на култовия ресторант „Щастливеца“, към който ще се добавят няколко VIP зали.

Според запознати строителните норми и силуетът на околните сгради позволяват комплексът да бъде вдигнат и на височина, но това няма да се случи. Нарастване до нивото на сегашните нива от изток е предвидено само от юг, гласи още идейният проект. Ще бъде спазена абсолютно цялата характерна застройка на района и амфитеатралното разположение. Величко Минев завърши в непосредствена близост и един от най-красивите хотели в региона, разположен на ул. „Хаджи Димитър”. Той има и друг хотел до полицията във В. Търново, а неотдавна купи и друг култов обект – хотел „Етър“.

Стилян НАЙДЕНОВ

8 thoughts on “7 млн. лв. инвестиция в комплекс „Полтава“, правят 3 етажа подземен паркинг, 4 кинозали и магазини

 • 13.02.2019 в 14:02
  Permalink

  Всичко хуваво, но този супермаркет не се връзва много. Толкова много хранителни магазини има, нека се равят културни заведения, хората да се забавляват и да водят здравословен начин на живот. По добре да има зали за танци, дискотека, пиано бар …

  Отговор
  • 13.02.2019 в 18:41
   Permalink

   Дискотеката ли ви е културното заведение??? 😀

   Отговор
  • 13.02.2019 в 20:43
   Permalink

   Лелеее, колко много са хранителните магазини(в частност супермаркети те) в тази част. Лично аз се сещам за едно мърляво СВА. Много добре ще дойде още един супермаркет. Пък заведения бол по центъра.

   Отговор
  • 15.02.2019 в 15:35
   Permalink

   На центъра и в посока халите няма нито един хранителен магазин, освен едно зле поддържано СВА! Ти от Търново ли си?!

   Отговор
 • 13.02.2019 в 19:26
  Permalink

  Знаков” Застроител“ на Велико Търново. За пример: надстряването на старата печетница на ул. “Акация”, изяло тротоара, че и част от улицата.?

  Отговор
 • 14.02.2019 в 13:14
  Permalink

  Ако го прави колкото сградата на старата печатница (вече втора година се бъхтят 7 майсторчета) няма да стане и за 5 години, камо ли за една година. Ама имаме супер градоначалник, който дава разрешителни за щяло и нещяло – примери бол. Смешен кмет и неговото умно обкражение.

  Отговор
 • 14.02.2019 в 15:08
  Permalink

  „Красивият хотел“ на ул.“Хаджи Димитър“ от години стои празен.Само затриха детската площадка.

  Отговор
  • 15.02.2019 в 23:55
   Permalink

   Точно! Но Величко обещаваше да я направи някъде, но явно само той си знае къде е 🙂

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.