Ето кои са основните симптоми на настъпващ инсулт

Хеморагичен инсулт е мозъчен кръвоизлив

Ако чуете подобни оплаквания от някого или вие ги изпитате, незабавно се обадете на линейка. Внезапното нарушение на мозъчната циркулация (инсулт) може драматично да промени живота на човек и неговото семейство или още по-лошо, да доведе до трагични последствия.

Как да разпознаем основните признаци на приближаващ се мозъчен инфаркт и инсулт? Има два вида инсулти: Хеморагичен и исхемичен.

Хеморагичен инсулт е мозъчен кръвоизлив. Той е съпроводен с разкъсване на кръвоносните съдове, причинено от високо кръвно налягане. В резултат се образува интрацеребрален хематом.

Исхемичният инсулт е остро заболяване на мозъчната циркулация. Той се причинява от затруднение или спиране на притока на кръв към определена част от мозъка и вазоконстрикция.

Първоначалните признаци на исхемичен инсулт се дължат на затруднение или спиране на притока на кръв към определена част от мозъка. Това причинява увреждане на мозъчната тъкан. Според статистиката 70-85% от всички случаи се дължат на исхемичен инсулт.

И ако преди години инсултът е покосявал хора в напреднала възраст, то сега не е рядкост при хора под 40-годишна възраст.

Признаци на настъпващ инсулт, които всички трябва да знаят:

Световъртеж, двойно виждане или замъглено зрение.
Отпуснато и изкривено лице, единият ъгъл на устата се отпуска.
Нарушена реч, памет.
Нарушена чувствителност в крайниците от една страна на тялото – човек не може да вдигне ръката, да движи крака си.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.