Над 220 творби участват в изложбата "Артрозалиада" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Над 220 творби участват в изложбата „Артрозалиада“

Публикувана на: 15.02.2019г. 677 прегледа

ПОВЕЧЕ ОТ 220 ТВОРБИ НА БЛИЗО 100 АВТОРИ СА ПОДРЕДЕНИ В ОСМАТА ПОРЕД ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА И ВИНОТО, „АРТРОЗАЛИАДА“. Художници от България, Германия, Израел, Италия, Полша, Македония, Румъния и Гърция са подредени в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Експозицията, която се организира от двамата куратори доц. Владимир Аврамов и Пламен Кондов и преминава под патронажа на кмета на общината Даниел Панов и ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, беше открита снощи.

Живопис, графика, скулптура, фотография, плакат, инсталации, витражи и много стъклопластика показват тази година авторите. Акцентът е именно работата със стъкло, което е крехко и чупливо като любовта, коментира доц. Аврамов. В центъра на изложбата са отново двата празника и техните светци – Трифон Зарезан и свети Валентин са в центъра на изложбата, която има и конкурсен характер.

Проф. Олег Гочев, който преподава и в Националната художествена академия, и във Великотърновския университет, спечели една от наградите на кмета на община Велико Търново. Другите носители на това отличие са д-р Анастасия Андреева и Борис Шпейзман. Тя е асистент във ВТУ, той преподава в академията в Йерусалим, но освен това двамата работят в тандем и се занимават с горещо стъкло.

Студентите във Факултета по изобразително изкуство Иукер Данаилов и Николай Чемберски и Димитрий Бобев, студент в Православния богословски факултет на ВТУ, получиха отличията на ректора проф. Бонджолов. С такава награда си тръгна и Екатерина Иванова, четвъртокурсничка по стенопис в Националната художествена академия.

Наградата на шефа на журито Владимир Аврамов отиде при проф. д-р Лучиан Бутукариев от Академията по изкуствата в Румъния. Великотърновското представителство на българските художници връчи своето отличие на проф. Стефан Алтъков, преподавател по визуални изкуства в Софийския университет.

С. БОЯНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!