С 200 литра червено вино и 100 литра пелин поляха празника в Лясковец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С 200 литра червено вино и 100 литра пелин поляха празника в Лясковец

Публикувана на: 15.02.2019г. 1578 прегледа

Община Лясковец всяка година организира празник на лозарите и виното, който по традиция започва с конкурс за най-добро домашно вино. Събитието е по повод един от най-обичаните и почитани празници Трифон Зарезан – празник на лозаря и винаря, 14 февруари. В съревнованието, което протича в навечерието на Зарезан, тази година се включиха всички жители на общината, които искаха да се похвалят с новата си реколта от напитката на боговете. Трима сомелиери дегустираха представените за участие в надпреварата в Музея на градинарството червени и бели домашни напитки. Председателстваше Маргарита Георгиева – дългогодишен познавач на винените питиета, заедно със Свилен Георгиев и Ася Георгиева. Тричленното жури оцени напитките и излъчи победители в конкурса. Община Лясковец и Клуб на виното осигуриха награди за баш майсторите винопроизводители – парични, предметни и грамоти. Тази година лясковчани премериха сили, мъдрост и опит в съревнованието „Най-добро домашно вино”, като предоставиха общо 55 вина, приготвени в домашни условия. 35 бяха червените, а белите – 20, от които 4 розе.

На тържественото откриване на празника Трифон Зарезан на централния площад в града да полеят с вино и да се насладят на хубавата ни народна музика дойдоха много почитатели на древната напитка и веселието. Честването на празника започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха свещениците от Лясковец. Гости на тържеството бяха делегация от побратимения на Лясковец румънски град Виделе, предвождана от секретаря на общината Николета Иван и от Тодор Ангел – заместник-председател на Асоциацията на българите по света. Да зарежат в Лясковец дойдоха и областният управител на В. Търново проф. д-р Любомира Попова, кметовете на съседните общини Велико Търново, Горна Оряховица и Елена инж. Даниел Панов, инж. Добромир Добрев и инж. Дилян Млъзев, председателите на общинските съвети, секретари на общини, директори на институции и фирми, почетни и заслужили граждани на община Лясковец.

Денят на лозари и винари в Лясковец за поредна година бе организиран от Община Лясковец, читалище „Напредък-1870” и със спонсорството на „Тотал-вини” и „Лозови хълмове”.

Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави гостите, всички жители и лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан. Поздравление от името на румънския кмет Николае Бадъною поднесе Николета Иван. Пред обществеността бяха обявени и победителите от общинския конкурс за най-добро лясковско домашно вино. Грамоти и парични награди на победителите връчи кметът д-р Гецова, а предметни награди, излъчени от Клуб на виното – Лясковец, раздаде председателят на клуба Пламен Георгиев. Титлата „Най-добър майстор винар” в категорията за червени вина грабна Светломир Стоянов. На второ място е червеното вино на Ивайло Величков, а на трето място в съревнованието се класира Николай Иванов. Първото място за най-добро бяло домашно вино бе присъдено на Николай Гладичев. На второ място е бялото вино на Светломир Стоянов, а трета позиция в класирането на бели вина журито отсъди за виното на Пламен Георгиев. Извън регламента за класиране участваха и вина на румънските гости, които получиха от домакините поощрителни грамоти – това бяха Тодор Ангел, Илие Басковиану, Ангел Флореа и Мариан Попеску. От шест години насам в общинския конкурс като съорганизатори се включват и представителите на лясковския клуб на виното, които дават по една награда за червено и за бяло вино. Тази година специалната награда на клуба отиде при Николай Гладичев за неговото червено вино и при Владимир Николов, заслужил наградата за бялото си вино.

За празничното добро настроение на лясковчани поздрав отправиха танцьорите от състав „Лудо младо” при читалище „Напредък-1870” с художествен ръководител Павлина Кълчишкова. Докато се виеха хора на откритата сцена и на площада, две бъчви с 200 литра червено вино и 100 литра пелин, подарък от „Тотал-вини”, се лееха за жителите на Лясковец, дошли да празнуват. С български ритми музиканти и танцьори поведоха пъстро шествие, което се отправи към лозята за най-важния момент от празника – резитбата. С пита, пълна бъклица с вино и ножици в торбата между редовете ги чакаше Царят на лозята Димитър Ангелов. Под звуците на кавала Царят събра гости и мераклии за порязването на лозите с думите „Добре сте ми дошли, лозари честити!” и продължи с наричанията – „Колкото цветенца по земята, толкова грозде по лозята, колкото са капките в морето, толкоз да е виното в мазето!”. Така Царят на лясковските лозя изрече съкровените слова и с дълга молитва към св. Трифон поиска за нашите лозари и винари здраве и берекет през новата стопанска година. Лясковските свещеници също благословиха и осветиха лозовите насаждения. Първата пръчка отряза кметът домакин на празника д-р Ивелина Гецова. Стопанката на лозето преля старателно лозата и сви венец, а след нея и всички гости, лозари, винари и граждани, повтаряйки след Царя думите: „Да бъде!”.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!