Стари вина за млади булки показаха в Килифарево, местната изба увеличава лозята си – гони 300 дка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Стари вина за млади булки показаха в Килифарево, местната изба увеличава лозята си – гони 300 дка

Публикувана на: 15.02.2019г. 1606 прегледа

Кметът Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Спирдонов спазиха традицията и зарязаха в градчето

 

КИЛИФАРЕВО СЕ ПРЕВРЪЩА В ГОРДОСТ НА РЕГИОНАЛНАТА ВИНЕНА ИНДУСТРИЯ, А „СТАРИТЕ МУ ВИНА – ЗА МЛАДИ БУЛКИ, И МЛАДИТЕ – ЗА БАБИ“, ЗАСЕНЧВАТ ВЕЧЕ ЕЛИКСИРИТЕ НА РЕНОМИРАНИТЕ ИЗБИ В ОБЛАСТТА. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов спазиха традицията да зарежат навръх празниците на виното и любовта в градчето и пожелаха на стотиците гости да бъдат опиянени от любов и да внимават с виното. След като почетоха церемониите за Трифон Зарезан в градчето, двамата се отправиха към Лясковец.

Кметът Димитър Събев подчерта, че вино в килифаревските земи се прави от ХVІІ век, а традициите са възродени преди няколко години със стъпването в района на компанията „Лозенска лоза“. Той припомни и как през соца тук са облагородявали лозички, които са изнасяни, но основно за бившия СССР. Магазинът на „Лозенска лоза”, зареден с местни еликсири и шедьоври, приготвени от гроздов сок, набира все по-голяма популярност и за него идват българи и чужденци. Масивите на фирмата вече гонят 300 дка, а производството нараства с всяка година. „Лозенска лоза“ акцентира предимно върху белите сортове, а главната преработка става в избата в Карабунар. „Шардоне”, „Пино Гри”, „Пино Ноар”, „Каберне Совиньон” са основните сортове в Килифарево. Основният производител стъпи в Килифарево през 2005 г. и постепенно засади масиви в региона, от които вече има добри добиви. Фирмата има и отличия от „Винария” и експортира за Китай, Русия и даже за Франция. Цикълът при „Лозенска лоза” е затворен. Произведеното грозде отива за направа на вина и във фирменото магазинче в Килифарево се предлагат бели, червени вина, розе и ракия. От няколко години са новите серии продукти – „Българско наследство”, направено от традиционни български сортове грозде и купажите – „Контур” и „Виа Венера”. Розето пък е предпочитана напитка в последно време и се налага като модна тенденция при виното. Стопаните го отчитат и по продажбите.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!