Бизнес училище „ЕвроАзия” в Стопанска академия ще правят с помощта на д-р Нгуен Ван Чъ

Възпитаникът на Стопанска академия от Виетнам заведе двама свищовски студенти в Сингапур

Бизнесменът д-р Нгуен Ван Чъ от Виетнам – възпитаник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, осигури едноседмично посещение в Сингапур за двама свищовски студенти. Нгуен Ван Чъ завършва висшето си образование в Свищов през 1984 г. със спец. „Обработка и проектиране на икономическата информация”, а след това защитава докторска дисертация във ВИИ „Карл Маркс”, София. Днес д-р Нгуен Чъ e инвестиционен посредник, работещ във Виетнам и Сингапур. В родната Алма матер той се завърна за първи път през декември 2018 г. и бе гост на тържественото честване на студентския празник. При визитата си д-р Нгуен Чъ предложи да поеме престоя на двама свищовски студенти в Сингапур, за да се запознаят с тази екзотична страна и с възможностите, които има за интензифициране на икономическите връзки с България. По предложение на ръководството на Академията, за посещението бяха избрани отличниците Теодора Димитрова – магистър по икономика и мениджмънт на туризма и четвъртокурсникът Цветан Цаков от специалност „Маркетинг”. По време на визитата си свищовските студенти съчетаха работни посещения, туризъм, опознаване на правилата за живот и бита в островния град държава в Югоизточна Азия.

Сред първите посетени места са били два университета и две политехники (вид висше учебно заведение с 3-годишен срок на обучение в технически специалности). Гостите са имали възможност да разгледат учебни аудитории, студентски стол, спортна база, да се запознаят със системата на висшето образование и да добият реална представа за студентския начин на живот в Сингапур. При посещенията в няколко бизнеспарка те са се срещнали и разговаряли с бизнесмен, който осъществява международна търговия с различни типове продукти. Той споделя пред студентите, че до момента няма търговски взаимоотношения с България, но би се радвал да получи предложения и да осъществи контакти. По думите му България може да бъде конкурентна на пазара в Сингапур с биопроизводство на плодове и зеленчуци. При срещи с други представители на бизнеса свищовските студенти са коментирали икономическото развитие и законовата уредба на страната. Освен деловите срещи българите посетили и много от забележителностите на Сингапур.

„С очите си видяхме перфектно работеща система, без безработица, замърсяване, расизъм и престъпления. Хората живеят в хармония и разбирателство, липсва страх и недоверие. Изключително любезни са с туристите, винаги усмихнати и готови да помогнат”, споделя Цветан след завръщането си в Свищов.

С посещението на двамата студенти не се изчерпват инициативите на приятеля на Стопанска академия от Виетнам. Д-р Нгуен Ван Чъ е силно мотивиран да работи за привличане на сингапурски инвестиции в новата индустриална зона в Свищов, както и да подпомогне създаването на бизнес училище „ЕвроАзия” към Стопанска академия „Д. А. Ценов”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *