91 четения

Езикова гимназия получи Старопрестолна грамота и златна перпера за 60-ия си рожден ден

ЗЛАТНА ПЕРПЕРА – РЕПЛИКА НА МОНЕТА ОТ ВРЕМЕТО НА ЦАР ИВАН АСЕН II, СТАРОПРЕСТОЛНА ГРАМОТА И ВАУЧЕР ЗА УЧИЛИЩНИ КОНСУМАТИВИ получи директорът на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Смилена Тодорова от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Търновският градоначалник връчи паметните знаци на колектива на гимназията, която в петък отпразнува своя 60-и рожден ден.

С пищно и много пъстро тържество учениците и учителите отбелязаха своя празник в Голямата зала на театъра. Директорът на училището Смилена Тодорова откри празника и поздрави всички свои бивши и настоящи колеги, както и учениците, които бяха препълнили залата.

„Вече 60 години учениците от различните випуски носят гордост и слава на старата столица. Стотици, дори хиляди са примерите за високи отличия от национални и международни олимпиади, награди от конкурси за художествен превод от западен на български език. Всичко това дава престиж на Велико Търново и затвърждава облика му като център на образованието“, каза в приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Градоначалникът пожела на учителите да продължат да бъдат новатори в образованието, да бъдат все толкова вдъхновени и отдадени на просветата, да възпитават младите хора в дух на родолюбие, да ги учат да обичат България и Велико Търново, а на учениците пожела да се гордеят, че са възпитаници на едно от най-добрите български училища, и да защитават името му без значение къде по света са избрали да живеят и да се развиват като специалисти.

Само възпитаници на училището участваха в концерта и го превърнаха в истинско шоу, което завърши с драматизацията „Криворазбраната цивилизация“.

700 СА УЧЕНИЦИТЕ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В МОМЕНТА, РАЗПРЕДЕЛЕНИ В ПАРАЛЕЛКИ С ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ, НЕМСКИ, ФРЕНСКИ, ИСПАНСКИ И РУСКИ ЕЗИК. „Всяка година все повече са възпитаниците ни, които стават лауреати на езикови олимпиади. А имаме отличници и в олимпиадите по философия и история, което е всъщност най-големият повод за гордост и за мен, и за колегите ми. За съжаление, голяма част от дванадесетокласниците ни избират да учат в чужбина, но това е избор, който всяко дете прави за себе си“, признава директорът на гимназията Смилена Тодорова и допълва, че голяма част от настоящите учители в гимназията са и нейни възпитаници. Което означава, че където и да отиват да учат, много от завършилите Езикова гимназия се връщат след това, за да работят тук като учители. Педагогическият екип е ставал носител на награда „Колектив на годината“, която учителите от старата столица получават в чест на 24 май. Снежина Стефанова и Красимира Губеркова са отличавани с приза „Учител на годината“, а гимназията два пъти е получавала орден „Св. св. Кирил и Методий“ III и II степен. Трима учители са носители на наградата на министерството на образованието и науката „Неофит Рилски“. Трима са и учениците, получавали отличието „24 май“, което Община Велико Търново дава на най-успешния дванадесетокласник.

В момента училището работи по два международни проекта по европейската програма „Еразъм +“, което позволява на учители и ученици да пътуват до сродни училища във Франция и Германия. „От години имаме сключени договори, които ни позволяват да осигуряваме на учениците си френски, немски и испански дипломи. Тези документи са възможност за децата ни да се развиват и да избират много по-широк спектър от университети и специалности почти в целия свят. А училището е започнало първо като смесена гимназия. След това се е превърнало в руска гимназия, докато през учебната 1975-76 г. тук не започват да функционират паралелки с изучаване на западни езици. Казвам това, защото изминатият път е сериозно предизвикателство за нас сега. А фактът, че Езикова гимназия е вече асоциирано училище към ЮНЕСКО, е доказателство, че училище със сериозно изучаване на езици има бъдеще“, коментира още Смилена Тодорова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!