24 четения

Кариерни консултанти влизат в търновските училища

КАРИЕРНИ КОНСУЛТАНТИ ВЛИЗАТ В УЧИЛИЩАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ВОДЯТ ЧАСОВЕ ПО ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ. Срещите с учениците ще са отворени, а за участие в тях ще бъдат канени представители на бизнеса, предприемачи и хора с успешна реализация и кариерно израстване в различни сфери.

Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, а организацията на събитията в училищата вече е възложена от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ на екипа от специалисти по кариерно консултиране и ориентиране към общинския Център за подкрепа и личностно развитие.

Първото събитие е днес в Основно училище „Димитър Благоев“, където ще гостува шеф-готвач от популярната верига заведения и ресторанти „Бианко“. На 21 февруари е планирана среща в Професионалната гимназия по моден дизайн, където учениците ще разговарят с дизайнера, предприемач и общински съветник Атанас Парушев. На 28 февруари инициативата продължава в ОУ „Христо Ботев“, където участие са потвърдили представители на сладкарската фабрика „Престиж-96“ във Велико Търново. Целта на инициативата е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите – да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование, да опознаят профилите на различните професии и др.

На 21 февруари ще заработи и приемна на кариерните консултанти в информационния център в сградата на Община Велико Търново. В рамките на учебната година всеки четвъртък от 14,00 до 16,30 ч. експертите ще се срещат с ученици и млади хора. Целта на новата услуга е да се популяризира и разшири дейността по ранното и навременно кариерно консултиране и ориентиране на младите хора като част от общата подкрепата на учениците при избора им на образование и професия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *