Приятели реставрираха дома на Христо Иванов – Големия, където е отсядал Левски

ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ КЪЩИ В СТАРО ТЪРНОВО Е РЕСТАВРИРАНА ОТ ЧЕТИРИМА ПРИЯТЕЛИ И ОТНОВО ПОСРЕЩА ГОСТИ. На 18 февруари във връзка с отбелязване на 146 години от обесването на Васил Левски новите собственици канят всички желаещи да разгледат тайното скривалище в подножието на сградата, в която се е крил Апостола, разказа за „Борба“ адв. Дончо Бораджиев, който е един от новите съсобственици. Заедно с още трима приятели, пленени от красотата, духа и историята на поизоставената доскоро къща, решават да я купят и реставрират. Събират средства помежду си, обновяват всичко и започват да посрещат гости. „Това, което прави къщата HiStory Inn, както сме я нарекли, за да представим обстановката уникална, е доказаната информация, че е била убежище за подслон и укриване на Васил Левски. В общо помещение на един от етажите се намира неговото скривалище, от което някога е тръгвал тунел за бягство към реката. В къщата е живял Христо Иванов – Големия – една от ярките фигури в българската революционна дейност и от най-доверените приятели на Левски. Паметникът му се намира в непосредствена близост до къщата на улица „Генерал Гурко”. Домакините очакват гости на 18 февруари 2019 г. от 10:00 до 17:00 ч. без предварителна уговорка. Те са подготвили богата експозиция от информационни табла с интересни исторически факти и снимки.

„Предлагаме тези посещения абсолютно безплатно и се надяваме възможно най-голям брой хора да имат възможността да видят и усетят историческия дух, с който е заредена тази уникална къща“, допълват още те.

Скривалището, в което се е крил Левски

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка личен архив

4 thoughts on “Приятели реставрираха дома на Христо Иванов – Големия, където е отсядал Левски

 • 18.02.2019 в 14:33
  Permalink

  Похвално е това, което са направили тези хора, дано това подейства заразително и повече хора, както и общината се погрижат всички стари къщи да придобият такъв вид. Това е нашата история все пак, а и затова идват толкова туристи в града ни .

  Отговор
 • 18.02.2019 в 14:38
  Permalink

  дано мръсотията не отврати гостите докато стигнат до там

  Отговор
 • 19.02.2019 в 9:57
  Permalink

  Започват посрещане на гости? Много добра идея – дано стане нещо като интелектуален клуб!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *