466 четения

Топспециалист по дерматология и венерология вече ще преглежда и лекува в старата столица

Доц. д-р Георги Пехливанов стана част от екипа на ДКЦ I – Велико Търново

От февруари доц. д-р Георги Пехливанов започва да помага на хора, имащи нужда от дерматологична и венерологична помощ в старата столица. Медикът е поредният гост-специалист в ДЦК I – Велико Търново, подобно на проф. д-р Пламен Кинов и доц. д-р Иван Вълков. Присъствието му в областния град ще даде възможност на пациентите да получат качествено лечение.

Доц. д-р Пехливанов е родом от София, където завършва медицина през 1979 година. 38 години работи в Университетската кожна клиника към Александровска болница, като последните 15 от тях е бил началник на кожно отделение в лечебното заведение. Специализирал е в Грац, Будапеща и Париж, има втора специалност „Социална медицина и обществено здравеопазване“, както и магистратура „Здравен мениджмънт“. От 2011 година е доцент в Клиниката по кожно-венерически болести в Медицински университет в София.

По думите му дерматологичните заболявания и техните тежки прояви с годините са се увеличили. Посочва като най-чести болести атопичния дерматит и псориазиса.

„Днес хората започват да приемат в твърде широк смисъл понятието атопичен дерматит и се стига до излишно стресиране, когато родителите забележат лек обрив на децата си. Това е болест, която се характеризира с вродена предразположеност и в комбинация с химическата индустрия, която навлиза във всички сфери на живота, случаите многократно се увеличават. Вече 25 процента от засегнатите са над 20-годишна възраст, което е необичайно. В близкото минало от заболяването страдаха предимно деца“, обясни медикът.

По отношение на псориазиса пък подчерта, че вече има биологични препарати, които подобряват значително качеството на живот на болните. Пациентите не плащат нищо за новите медикаменти, тъй като се поемат от здравната каса.

Доц. д-р Пехливанов сподели впечатленията си и за случаите на болестта пемфигус.

„Това е състояние, при което се образуват големи мехури по кожата и ако не се лекува, може да настъпят сериозни усложнения. Преди години се случваше да има фатален изход. То засягаше хора на 60 години, но вече разболява 40-годишни“, твърди специалистът.

По думите му голям проблем за успешното лечение е настъпилата при много пациенти резистентност към медикаменти. Споделя, че в редица случаи даден антибиотик, който години наред е бил ефективен и е давал отлични резултати, изведнъж спира да действа при болните.

Дерматологът подчерта, че наблюдава как от прекомерно поддържане на добра хигиена се случва хората да си вредят. Съветът му е човек да се къпе веднъж на ден, за да не отмива естествения защитен слой на кожата. Ако обаче си вземе душ втори път, то би било най-добро да използва след това хидратиращи кремове.

„През зимата кожата пресъхва от студа. Честото къпане ще задълбочи проблема и ще доведе до намаляване количеството на вода в клетките й. Последицата е, че кожата се напуква, което е входна врата за различни инфекции“, обясни той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *