В Церова кория обучават болни пациенти да отглеждат гъби

Едно от многобройните занимания, част от терапиите за лечение на психични заболявания, които се предлагат в Държавната психиатрична болница в Церова кория, е отглеждането на гъби. Необичайната дейност е въведена през тази зима, информира директорът на лечебното заведение д-р Даниела Иванакова и подчертава, че заниманието има много добър ефект над хоспитализираните.

Пациентите разнообразяват престоя си с театър, трудотерапия, спорт и дори развиване на кулинарни умения. В защитеното жилище към психиатрията пък функционират креативно и шивашко ателие. Част от терапията е и грижата за кокетна овощна и зеленчукова градина.

По думите на д-р Иванакова, условията за живот в психиатрията в Церова кория са много добри и лечебното заведение не спада към структурите на психиатрична помощ у нас, които здравното министерство преди дни обяви за нуждаещи се от спешен ремонт.

Отличните битови условия в психиатрията се дължат на реализиран европейски проект, който направи обстановката в нея модерна и уютна. За целта бяха оползотворени 450 000 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *