Новото бижу на Велико Търново – хотел Arte – поредната инвестиция на Едмънд Бек

Тексаският мултимилионер е реставрирал досега сгради за над 3,5 млн. долара в града

РОЯЛ НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ Е ЕДНА ОТ АТРАКЦИИТЕ В ИНТЕРИОРА НА НАЙ-НОВИЯ ХОТЕЛ В ГРАДА – ARTE. Кокетната сграда в сърцето на Старо Търново е поредната инвестиция на тексаския мултимилионер и филантроп Едмънд Бек, който е носител и на наградата „Велико Търново“ за принос в спасяването на културното наследство на България. Почти по същото време, в което завърши хотела си в болярския град, тексасецът отвори и 22-етажният „Ривър уолк“ в Сан Антонио.

Капацитетът на новото му бутиково бижу е малък, но пък обстановката е неповторима и налага нови стандарти. Триетажният хотел може да посрещне 18 гости, има уютен бар и кокетна лятна градина. „Хотелът е доста по-различен от останалите и е замислен като място за ценители, които могат да се насладят на атмосферата на Старо Търново и я съчетаят с питие и чудесна музика в бара. Нашите гости няма да са бързащи и натоварени, а ще се чувстват отпочинали и заредени, за което ще допринася духът на хотела, напитките, обстановката и обслужването. Роялът е важен елемент за нас и не знам дали в региона има друг такъв, който да работи. Костваше ни много време и усилия да го издирим и закупим. Струва доста – сумата е петцифрена. Официалното откриване на Arte ще е съвсем скоро с концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на джазмена Нат Кинг Кол и изложба на художника Милко Божков“, разказа Любомир Марков – партньор на г-н Бек и представляващ интересите на фамилията у нас.

НАД 3,5 МЛН. ДОЛАРА СА ИНВЕСТИЦИИТЕ НА ЕДМЪНД БЕК ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Той закупи и реставрира напълно шедьовъра на Колю Фичето – хана „Хаджи Николи“, след което възроди и две старинни къщи с дюкяни на Самоводската чаршия. Преди осем години той е взел и руините на стара сграда на ул. „Стефан Стамболов“, недалече от паметника „Велчова завера“ – на мястото, на което сега се намира новият му хотел. Проектът за него е защитен пред Института за недвижимо културно наследство. Тъй като мястото задължава, концепцията за Arte е планирана много внимателно, а крайният резултат оправдава всички очаквания.

Вложенията на американеца във Велико Търново обаче няма да свършат с този хотел. Предстои пълното обновление също на притежаваният от него „Царъ Борисъ“, който се намира на ул. „Опълченска“. Хотел „Царъ Борисъ” е построен през 1894 г. и е по проект на Стоян Герганов – един от най-бележитите архитекти във Велико Търново. През 1980 г. сградата е обявена за паметник на културата, а малко след Освобождението журналист от „Нешънъл Джиографик“ го нарича „Българският Уолдорф -Астория“.

В плановете на тексасеца влиза и обновлението на култовия „Йонов хан“, който се намира в съседство. Той също ще бъде превърнат в хотел.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

4 коментара за “Новото бижу на Велико Търново – хотел Arte – поредната инвестиция на Едмънд Бек

 • 19.02.2019 в 11:46
  Permalink

  Къде му е паркинга на хотела? Изобщо къде ще се спира?

  Отговор
  • 05.05.2019 в 13:24
   Permalink

   Само се вижте колко сте черногледи,неблагодарници!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *