203 четения

Заплатите на управниците в региона – вече според населението, почват от 975 лв.

КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ САМ ОТКАЗАЛ ПОЧТИ МИНИСТЕРСКА ЗАПЛАТА И ПО НЕГОВО ЛИЧНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЩЕ ВЗИМА НАПОЛОВИНА, СОЧАТ ФИНАНСОВИ ДОКУМЕНТИ, с които „Борба“ разполага. Градоначалникът може да получава по около 4600 лв. месечно, колкото законът му позволява, но си е определил основно месечно възнаграждение от 2600 лв. Коригират се възнагражденията и на всички кметове в община Велико Търново. Размерът им вече се дискутира в Общинския съвет и съгласно закона ще стане с решение на местния парламент. Броят на хората в съответното населено място е единственият критерий, по който управниците във Великотърновска община ще получават заплати. Колкото повече население управляваш, толкова по-добре платен ще си, гласят обобщено новите правила. От началото на тази година отпаднаха минималните и максимални възнаграждения, като общинските съвети определят заплатите. Единствено условие е те да не са по-високи от 80 на сто от министерските, които вече са около 5 хил. лв. Преди корекцията възнагражденията на градоначалниците варираха от 730 до 2700 лв., като най-добре платен бе кметът на столицата Йорданка Фандъкова – с 2900 лв.

СЛЕД СКОКА И НОВАТА МЕТОДИКА ПО НАСТОЯВАНЕ НА ДАНИЕЛ ПАНОВ е сложена граница в общината на заплатите по три критерия – населени места над 2500 души, кметства от 501 до 2500 души и до 500. По тези показатели градоначалникът на Дебелец е с 1305 лв., на Килифарево – с 1185 лв., Ресен – 1150 лв. и Самоводене 1100 лв. Управниците на Беляковец, Леденик, Присово, Пчелище и Шемшево вече ще получават стартово 1090 лв. Най-ниски заради по-малобройното население ще са заплатите в Арбанаси, Вонеща вода, Малки чифлик, Никюп, Шереметя, Дичин и т.н. – основно 975 лв.

Повишение получават и областните управители. Досега таванът им бе 2700 лв., а с индексациите става – 3700 лв. Заместниците им пък могат да разчитат на до 80 на сто от парите на губернаторите.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Заплатите на управниците в региона – вече според населението, почват от 975 лв.

  • 19.02.2019 в 12:57
    Permalink

    Айде, на държавната хранилка! Да му мисли данъкоплатеца! Все пак избори се задават…..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!