Фондация „Дякония и мисия“ обучава доброволци за кампанията „Пътешествието на затворника“

Поклонническите пътувания са най-новата инициатива на търновската организация

НАБИРАНЕТО НА ПОМОЩИ ЗА САМОТНИ И НУЖДАЕЩИ СЕ ХОРА, ОБУЧЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ, КОИТО ДА РАБОТЯТ СЪС ЗАТВОРНИЦИ И ВЪЗРАСТНИ, ПОКЛОННИЧЕСКИ ПЪТУВАНИЯ, ЛАГЕРИ И КУРСОВЕ – това са част от дейностите, които реализират заедно учредителите на фондация „Дякония и мисия“. Всички участници в организацията са преподаватели в Православния богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Фондацията не е структура на вуза, макар че една от основните й цели е да осъществява връзката между академичните среди и църковните енории и да поддържа Православния център „Тотю Коев“, създаден преди около 15 г. с договор между фондация „Покров Богородичен“ и ВТУ.

„Концентрирали сме се най-вече в благотворителните кампании и обучението на доброволци, защото вярваме, че доброволчеството възпитава в уважение и зачитане на другия. И сме на прав път, защото много млади хора, студенти – и настоящи, и бивши, на нашия факултет, ни подкрепят в благотворителността“, казва изпълнителният директор на фондацията д-р Стефка Кънчева, асистент в Православния богословски факултет. И уточнява, че на 1 март предстои първото раздаване на хранителни продукти, събрани в дарителската кампания „Имам нужда от теб“. Първите, които ще получат малко помощ, са нуждаещи се хора в Горна Оряховица. В бистро „Вселена” бездомниците ще получат топъл обяд и пакет със суха храна. Останалата част от даренията ще бъде раздадена на самотни възрастни хора, а след това кампанията ще продължи с идеята следващото раздаване да е в старата столица. Дарителската кампания „Имам нужда от теб“ се организира от фондация „Дякония и мисия“ заедно с Ярослав Матоуш и Севдалин Кръстев – организаторите на акцията „Коледен звън“, допълва още д-р Кънчева и казва, че пунктове за приемане на дарения във Велико Търново са Православен център „Проф. Тотю Коев“ във ВТУ, църквата „Възкресение Христово“ в парк „Руски гробища“, църквата „Св. Троица“ в кв. „Света гора“, а в Горна Оряховица е бистро „Вселена“.

„ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ЗАТВОРНИКА“ Е ЕДНА ОТ ДОБРОВОЛЧЕСКИТЕ ПРОГРАМИ, КОЯТО ФОНДАЦИЯТА Е ПРИПОЗНАЛА КАТО СВОЯ КАУЗА. Десет доброволци от Велико Търново, Стара Загора, Враца, Габрово и Сливен вече са преминали обучението и ще започнат реализирането на програмата в местата за лишаване от свобода. Лектори са били отец Николай Георгиев и Боян Стефанов от Prison Fellowship България.

„Всъщност ние имаме вече 25 доброволци. Част от тях са готови да влязат в затворите, други вече посещават периодично Дома за стари хора във Велико Търново, имаме и хора, които се отзовават, когато има нужда някоя църква да бъде почистена, подредена, обновена“, разказва още д-р Стефка Кънчева. След това уточнява, че програмата „Пътешествието на затворника” се провежда в България от общността за примирително правосъдие Prison Fellowship България. Идеята е доброволците да преминат курс върху Евангелието на Марк, след това те самите да проведат този курс заедно с лишените от свобода. „Разбира се, участието е напълно доброволно от страна на затворниците. Избраното Евангелие на Марк е най-достъпното и е събрано в осем урока, които двама доброволци провеждат в сравнително малка група от лишени от свобода хора. Обикновено около 10 затворници. В момента очакваме новите методически помагала, за да стартираме курса“, уточнява директорът на фондацията.

Д-р Стефка Кънчева разказва още, че търновските студенти тази година са се включили и в още една кампания, свързана със затворите – „Ангелска елха“. В нея жените от Сливенския затвор плетат шалове, които след това доброволци продават. Набраните средства отиват за закупуване на коледни подаръци за деца, чиито родители са зад решетките.

Междувременно вече е задействана доброволческата програма с Дома за възрастни хора във Велико Търново и обучените доброволци ходят при домуващите, разговарят с тях, организират им работилници и занимания.

ДОКТОРАНТСКО УЧИЛИЩЕ, АКАДЕМИЧЕН ДИСКУСИОНЕН КЛУБ И КЛУБ „ЧЕТЕМ ЗАЕДНО“, детски лагери за опознаване на страната и културата ни, курс по приложна литургика са другите дейности, които фондацията развива. Докторантското училище е насочено към докторанти от Православния богословски факултет, които имат възможност да натрупат знания и умения, каквито университетът не им предлага в официалната програма. Затова за около седмица желаещите преминават курс в Троянския манастир, където усвояват академично писане, правене на презентация, а и умението да защитават и представят презентациите си.

Все повече скорост набира и инициативата „Четем заедно“, която събира студенти, преподаватели и граждани, които заедно обсъждат предварително избрано заглавие. „Художествена литература обсъждаме в този клуб. Започнахме с „Малкият принц“, втората ни среща беше посветена на книгата „Писмата на душевадеца“, а сега в последния ден на февруари ще говорим за „Кво вадис“ на Хенрих Сенкевич. Заедно с нас ще бъде и проф. Николай Даскалов, който е най-големият специалист по славянски литератури“, обяснява д-р Кънчева.

Поклонническите пътувания са най-новата инициатива на фондацията. Първото такова пътуване ще бъде до Пловдив и е в края на март. Там участниците ще се поклонят пред мощите на Лука Войно – Ясенцки. „В Пловдив се намират единствените мощи на този светец, който е покровител на хирурзите. Лекар е бил, професор по медицина, студентите още учат по неговия учебник“, разказва д-р Кънчева.

Следващото пътуване ще е до Стара Загора, където участниците ще посетят параклиса на Аязмото, а след това и новопостроената църква „Св. Игнатий Старозагорски, където са събрани мощи на 16 светци.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *