Учени създадоха импланти, които позволяват бърз растеж на костна тъкан

Учени от Русия, Германия и Словения увеличиха биологичната активност на импланти с помощта на нано- и микрочастици на силиция и стронция, предаде ТАСС.
След вкарването на подобни импланти в организма костната тъкан ще се възстановява по-бързо, оповести пресслужбата на министерството на науката и висшето образование на Русия.
„Учени извършиха комплексно изследване на специални композитни материали, известни като „скелети“, за регенеративната медицина. Тези „скелети“ позволяват бързо възстановяване на костите при фрактури и травми. Извършените биологични изследвания върху клетки показаха, че вкараните в структурата на „скелета“ нано- и микрочастици на силиция и стронция повишават биоактивността му, а това означава, че костната тъкан ще се възстанови по-бързо“, се казва в информация на пресслужбата.
Въпросните „скелети“ са материали от тънки преплетени полимерни нишки. Те се поставят на мястото на счупването и са с роля на скелет за израстване на нови костни клетки. Нова костна тъкан израства около „скелета“ и запълва мястото на счупването. Когато костта напълно се възстанови, полимерът се разтваря в организма. Макар вече да се използват подобни „скелети“, възникват редица въпроси, свързани с ефективността им. Оказа се, че „скелетите“ са с недостатъчно биоактивна повърхност, а това забавя процеса на регенериране.
„За да се увеличи биоактивността, към полимера обикновено се добавя минералната костна съставка хидроксиапатит – поясни експерът Роман Сурменев от Томския политехнически университет. – Ние обаче решихме да добавим също микрочастици на силиция и стронция. По този начин за пръв път извършихме комплексно сравняване на биоактивните свойства на „скелети“ от обичаен хидроксиапатит и от добавени към него частици на силиция и стронция.“

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *