Фотографката Марина Чамуркова показа с въздействащи кадри ежедневието на лекарите в МОБАЛ

Вдъхновяваща фотосесия на медици в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново направи фотографката Марина Чамуркова. Тя прекара няколко дни в стационара, за да улови през обектива си живота и динамиката в различните болнични отделения. Идеята се зародила спонтанно, разказват лекарите. Целта била хората да вникнат в трудностите на най-хуманната професия и да разберат всъщност колко много усилия, труд, отдаденост и сили влагат положителите Хипократова клетва, за да спасят живота на пациентите.

Марина Чамуркова била плътно до докторите по време на прегледи в Спешно отделение, манипулации в Реанимация, подготовка за операции и самото хирургично лечение. Присъствала и в болничните стаи на педиатрията, където най-малките пациенти се възстановяват, придружени от техните майки и татковци.

Едни от най-вълнуващите кадри, които фотографката направила, представят раждането на нов живот. Тя запечатала първата глътка въздух на момченце, появило се на бял свят чрез цезарово сечение с помощта на началника на АГ отделение доц. д-р Светлозар Стойков и д-р Василена Топузанска. Бебето било поето от специализанта по неонатология д-р Бейхан Чопчиев и след задължителните процедури показано на майката. Този емоционален момент развълнува стотици хора в социалните мрежи, които в коментари признават, че за първи път се замислят колко всъщност е натоварена и отговорна лекарската професия.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *