Как да подобрим зрението си? Упражнения за очите

Проф. Владимир Жданов е психолог и физик, активен противник на всички вредни навици, вицепрезидент на Международната академия по трезвеност, както и на Международната асоциация на психоаналитиците. Благодарение на разработения от проф. Жданов комплекс хиляди хора живеят пълноценен живот. Според него възстановяването на зрението при продължително носене на очила е практически невъзможно.

Той твърди, че всякакви оптични прибори в значителна степен отслабват очните мускули, които престават да функционират нормално. И твърди, че всеки е в състояние изцяло да възстанови зрението си, стига да е готов да отдели време и да положи нужните усилия.

Основа на неговата методика са упражненията, разработени в началото на миналия век от небеизвестния Уилям Бeйтс, като той ги е подобрил и допълнил. Методиката на проф. Жданов по възстановяване на зрението е комбинация от теорията на Бейтс, а също така и от достиженията на психоаналитика Шичко. Възстановяването на зрението с помощта на тези упражнения изключва провеждането на всякаква хирургична намеса. Основното, което се изисква от пациента, е да се откаже от очилата, да се настрои оптимистично и да изпълнява този комплекс упражнения, разработен от проф. Владимир Жданов.

Съществуват някои противопоказания, на които непременно трябва да се обърне внимание. Така например, категорично е забранено използването на тези упражнения при следните ситуации: отлепване на ретината; ако човекът е в период на рехабилитация след хирургична операция на очите и при опасност от отлепване на ретината.

Успехът от тези занимания на 50% зависи от профилактиката. А това изисква от човека да спазва три много важни правила:

• колкото може по-често очите да гледат слънчева светлина;

• по възможност да не използвате очила или очни лещи, които по принцип играят ролята на своеобразни “патерици”, без да коригират по никакъв начин дефектите;

• очите трябва периодично да си почиват дори по време на много спешна работа.

Освен специалната гимнастика Жданов предлага воденето на дневник, в който човек да записва това, което желае да постигне. Подобно самовнушение позволява на пациента да програмира самия себе си за получаване на добър резултат. Изисква се редовно изпълнение на упражненията и желание за това. Добър резултат се постига само когато човек е насочил всичките си усилия към изпълнение гимнастиката за очи, както и редовно да си записва в дневника.

Методиката по възстановяване на зрението по Жданов ще е ефективна само в случай, когато човек може изцяло да се откаже от очилата или контактните лещи. Той твърди, че пълно възстановяване на зрението е възможно, ако човек има желание и си е поставил пред себе си конкретна цел. Ефектът ще е значителен, но не очаквайте да се случи за две седмици или месец. Важното е да не губите вяра в себе си и собствените си сили.

Експерти обясниха опасна ли е синята светлина от енергоефективните крушки и как да се предпазим

Правила за провеждане на заниманията:

1. Редовност. Комплексът се изпълнява три пъти на ден по 10 минути. Това ще е много по-ефективно, отколкото един път за 30 минути.

2. Постепенно повишаване на интензивността. Започва се с комплекс от 6 упражнения, като ежедневно се добавят едно или две движения.

3. Плавно изпълнение на манипулациите, човек не трябва да се пренапряга и да прави резки движения.

4. Позитивна настройка за добър резултат. Опитайте да мислите само за приятни неща, като можете да си представяте всякакви радостни събития, които сте преживели.

Общият механизъм на упражненията, разработени от проф. Жданов, е насочен към редуване на напрежение и разслабване в очните мускули. Методиката на проф. Жданов за възстановяване на зрението е предназначена за хората, страдащи от:

• далекогледство;

• астигматизъм;

• късогледство;

• кривогледство.

Тези упражнения са полезни и за онези, които пренапрягат очите си по време на работа. Те помагат за отпускане мускулите на органите на зрението и ги укрепват. В резултат на това очите могат да издържат по-голямо натоварване.

Пълният комплекс за възстановяване на зрението по методиката на проф. Жданов включва няколко раздела. Всеки от тях дава определени ефекти. Вижте в какво се изразяват и как се изпълняват:

Соларизация. Това упражнение се провежда, когато имате естествен източник на светлина – може да е слънцето или свещ. Ето как се провежда. Ръцете ви трябва да бъдат отпуснати, а краката разтворени на ширината на раменете. Обърнете лице към слънцето. Трябва да е през деня или във вечерните часове, важното е източникът на светлина да не е над главата ви. Процедурата соларизация се провежда бавно. Повдигнете лявата си пета и се завъртете надясно. При това положение източникът на светлина ви се пада отляво. След това се върнете по същата траектория в изходно положение. Направете същото, като се обърнете този път наляво. Тези завъртания се правят по 20 пъти на ден, докато в очите ви не се появят 4 или 5 “зайчета” (интензивни изблици на светлина). Това ще покаже, че ретината е достигнала своята максимална активизация. Ако изпълнявате упражнението със свещ, изгасете осветлението в стаята и пуснете пердетата или щорите. На метър от този източник на светлина поставете стол и седнете на него. При изпълнение на упражнението трябва да въртите главата си наляво и надясно. Не задържайте погледа си върху пламъка на свещта.

Палминг. Това упражнение се изпълнява след соларизацията, като в процедурата се включват дланите ви. Палмингът се прави, когато слънцето или другият източник на светлина се намира зад гърба ви. Разтрийте дланите си, след което ги наложете на затворените си очи колкото може по-плътно. Пръстите на ръцете ви трябва да бъдат скръстени перпендикулярно, като носът ви остане между кутретата. Очите ви при палминг се намират във вдлъбнатината на дланите, което позволява да ги отваряте и затваряте без затруднение. За провеждане на тази процедура човек трябва да се отпусне и да се настрои положително. Най-добре е да сте седнали с подпрени лакти на масата пред вас. Важен момент е създаването на положителен образ. Можете например да си представите как очите ви стават по-красиви. Вглеждайки се при палминг в тъмното, следва да си въобразявате нещо, което ви носи умиротворение, щастие и удоволствие. Упражнението продължава дотогава, докато очите не се отпуснат и от тях не изчезнат светлинните “зайчета”.

Наблизо-надалече. Това упражнение предполага провеждане на визуализация. За целта човек трябва да си представи пеперуда, кацнала на тавана. След това трябва да определи траектория на полета. Например, пеперудата се откъсва от тавана и започва да се насочва към веждите на човека, който, без да се откъсва, следи нейното движение. След което тя се оказва на стената. По-нататък пеперудата, летейки, се настанява върху носа на човека. По време на третото движение траекторията на пеперудата започва от пода и е насочена към долната устна. След това трябва да помигате с очи и да повторите всичко още 6 пъти. Описаните по-горе траектории на движение на очите трябва да се изпълнят за едно занимание, а не като отделни упражнения.

Централна фиксация. В основата на това упражнение е разглеждането на предмети. То може да се изпълнява както у дома, така и на всяко друго място. Така например, намирайки се в своето жилище, следва да се приближите до прозореца и да си изберете един отдалечен предмет отвън, например дърво. Започнете да се вглеждате по-съсредоточено, по-втренчено. След това си изберете от това дърво определена клонка и започнете да разглеждате нея. След това преместете поглед върху някое листенце. Това упражнение може да се изпълнява и на улицата, разглеждайки например тълпата, стояща на спирката.

След като разгледате всички хора, си изберете конкретен човек. След това внимателно огледайте палтото му, пуловера му, ризата му, блузата му. След това си набележете един от детайлите на горната му дреха и започнете да се вглеждате в нея. И още един вариант на това упражнение е разглеждането на страниците на книги, след това определен текст от нея и най-накрая – отделен абзац, думи и букви.

Упражнения за очите

Четирите вида упражнения, показани досега, са своеобразна разгрявка, по време на която очните мускули се отпускат. Следващият етап е да ги насочите за работа в нужния темп. Гимнастиката, разработена от Жданов, тренира мускулите, които отговарят за двигателната способност на зрителните органи. В началния етап е необходимо да мигате с клепачи леко и бързо, без да се напрягате и без да жумите с очи. И сега – комплекс от упражнения, които трябва да изпълнявате в посочената от автора последователност:

1. Повдигнете поглед максимално нагоре, след което го сведете колкото може по-ниско. Повторете тези движения 5 пъти.

2. Премествайте погледа с максимална амплитуда наляво и надясно.

3. Осъществявайте движения с очите по диагонал. Това означава нагоре-надясно, след това надолу-наляво, след това нагоре-наляво, след това надолу-надясно.

4. Следва едно по-сложно упражнение. То е комбинация от предишните три. При неговото изпълнение трябва да обрисувате във въздуха правоъгълник с максимален размер. Можете да започнете, от който си изберете ъгъл и да “тръгнете” в която посока си изберете. Така например, първата точка на въображаемия правоъгълник може да се намира нагоре вляво. След това премествайте погледа нагоре и надясно, спуснете се към долния прав ъгъл, прокарайте въображаема хоризонтална линия и се върнете в изходно положение. След това “начертайте” фигурата в обратна посока.

5. Рисуване на кръг. Принципът е същият, както и при изображение на въображаемия правоъгълник.

6. Рисуване на “змийче”. Премествайте погледа в посока отляво надясно, извършвайки едновременно с това движения нагоре и надолу. След това нарисувайте “змийчето” в обратна посока.

7. Изображение на спирала. Започнете от малкия кръг, а след това го разширявайте в посока на часовниковата стрелка дотогава, докато погледът не се спре на тавана, на пода и на страничните стени. След това променете посоката на движения.

Гимнастика за очите: набор от упражнения, които всеки трябва да знае (СНИМКА)

8. Въображаема намотка. За изпълнение на това упражнение трябва да си представите, че пред очите ви се намира стъклена тръба. Разположете я вертикално и започнете да омотавате около нея въображаемо въженце. След петата навивка тръбата мислено се разполага хоризонтално.

9. Глобус. При изпълнението на това упражнение погледът трябва да се плъзга по въображаем екватор отначало по посока на часовниковата стрелка, а след това – в обратна на часовниковата стрелка посока.

След провеждане на всяко от упражненията следва бързо да помигате и чак тогава да пристъпите към следващото упражнение. Когато приключите гимнастическия комплекс, в продължение на пет минути изпълнявате палминг.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *