Мъже спасиха вълк от леда, мислейки го за куче

Добросърдечни естонци се притекоха на помощ на куче, попаднало в почти замръзнала река, и без да осъзнават, че това е вълк, го качиха в колата си, за да го закарат при ветеринар, съобщи Би Би Си.
Мъжете работели на язовира Синди на река Пярну, когато видели животното в беда. Те разчистили леда до него, помогнали му да излезе, завили го в одеало и го завели при ветеринар. Чак там разбрали, че това е вълк.
Вълкът е бил с ниско кръвно и това обяснява, защо е бил спокоен, докато мъжете са го отнасяли в автомобила си, за да го стоплят.
„Трябваше да го носим по склона. Доста тежичък беше – разказа един от тях. – Той беше спокоен. Заспа на коленете ми. Когато се опитах да протегна краката си, за малко повдигна глава“.
Ветеринарите не били съвсем сигурни дали това е вълк, но местен ловец с опит потвърдил. Затова след като се погрижили за него, го поставили в клетка, за да не забуйнства, когато се почувства по-добре.
За лечението на вълка е платил Естонският съюз за защита на животните. Негов представител каза: „За щастие всичко завърши добре“.
Вълкът се възстановил само за ден и след като му сложили яка за проследяване, специалисти го пуснали на свобода.
В Естония живеят стотици вълци, но много малко от тях са с яки. Обикновено животните избягват хората.
Миналата година вълкът беше избран за национално животно на Естония от група природозащитни организации.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *