266 четения

Актьорът Мариан Вълев изненада гостите при откриването на „Кинополис Искра”

С парти и национална филмова премиера беше открито новото кино във Велико Търново

С ИЗИСКАНО ПАРТИ И С НАЦИОНАЛНА ПРЕМИЕРА НА БЪЛГАРСКИЯ ФИЛМ „МОЖЕШ ЛИ ДА УБИВАШ“ В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА БЕШЕ ОТКРИТО НОВОТО КИНО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „КИНОПОЛИС ИСКРА“. Режисьорът на лентата Иван Ничев пристигна в старата столица, за да присъства на първата официална прожекция на филма си и да представи историята, над която е мислил и работил близо 10 години. Във Велико Търново дойде и младият режисьор Андрей Хадживасилев, който разказа как е снимал „Случаят Кюри“. Филмът е по кината в България от няколко месеца, но все още не е показван във старата столица, така че и това е премиера. А ние ще дадем възможност на търновци да видят „Случаят Кюри“ от 1 март, като включим заглавието в програмата на „Кинополис Искра“, каза Божидар Илиев, единият от управителите на фирмата „Кинополис Ентъртеймънт“ ООД, която е собственик на новото търновско кино.

МАРИЯН ВЪЛЕВ ОБАЧЕ СЕ ОКАЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА „КИНОПОЛИС ИСКРА“. Обичаният актьор, който стана изключително популярен с ролята си в сериала „Под прикритие“, беше истинска изненада за всички, уважили поканата на двамата собственици Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев. Мариан Вълев дойде, за да представи за първи път пред зрители трейлъра на своя първи режисьорски проект. Филмът му се нарича „Лошо момиче“ и трябва да тръгне по кината на 12 април.

„Голямо предизвикателство е да откриеш днес кино. Ние с Янаки Дерменджиев имаме вече 22-годишна история зад гърба си и верига от киносалони, но да отвориш ново кино в годините, когато ставаме свидетели само на закриване на киносалони, си е наистина преживяване“, заяви минути преди да пререже лентата Божидар Илиев.

Той призна, че двамата са искали да завършат този си проект във Велико Търново много по-бързо, но окаяното състояние на сградата, в която се помещава киното, е нарушило ритъма им на работа. „Когато влязохме в тези помещения, които сега изглеждат перфектно, заварихме ужасяваща гледка. Бившият собственик беше зарязал какво ли не тук, ще ви го спестя, защото няма смисъл да се връщам назад. Обаче ние с Янаки се почувствахме като зъболекари, които отварят зъб и не знаят какво да очакват“, признава Божидар Илиев.

В НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИСКРА – 1896“ СЕ НАМИРА НОВОТО КИНО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Кинозалите са четири. Най-голяма е зала 1, в която екранът е с впечатляващите размери 12 на 5 метра, има мощна и качествена озвучителна система с номинал 12kW. Всички кинозали са оборудвани с модерна озвучителна система Dolby Digital 7.1, която се отличава със седем звукови канала. „На практика звукът се чува от всички посоки. Тонколоните и усилватели са висок клас, тествани са преди да ги монтираме, защото всъщност звукът е много важен за приятното преживяване по време на прожекцията. Не е приятно нито да е твърде силно, нито пък да си напрягаш слуха, за да чуваш репликите, нали? Освен това за първи път именно във Велико Търново ще предложим семейни билети. Това са комбинирани билети на преференциална цена и идеята ни е да направим киното достъпно. За съжаление, не можем да пуснем билетите по 5-6 лв., каквито надежди имат хората, защото фирмата ни е легална, плащаме и данъци, и осигуровки и ще продължаваме да го правим. Категоричен съм, че това е начинът в тази страна да се случват хубави неща“, коментира още Божидар Илиев.

За първи път за зрителите ще има и карта за лоялност. Тя е на цена 2 лв. и с нея всеки ще може да събира точки при всяко посещение в киното. При натрупването на определени точки зрителят ще може да ги осребри за безплатни билети, пуканки, очила, напитки и т.н.

„На втория етаж сме обособили пространство, където ще каним млади писатели, режисьори, актьори за среща с търновската публика. Но това е близкото бъдеще, сега съм щастлив, защото това, което се случва тази вечер е уникално по две причини. Това е първото възстановено в България кино и в него наблюдаваме националната премиера на български игрален филм“, не крие радостта си Божидар Илиев и признава, че той е киноман от детските си години още. Гледа всякакви филми, гледа различни жанрове и помни до ден днешен първото си влизане в киносалона. „Бях на не повече от три години и нашите ме заведоха в кино „Култура“ на детски филм. Аз – понеже съм много емоционален, ги пощурих от нетърпение. Сядаме, лампите угасват и аха да тръгне филмът, аз се провиквам с пълно гърло: „Запалете лампитееее“. Майка ми каза на баща ми: „Ставай, не сме още за кино“ и така приключи първото ми посещение, но пък ме беляза завинаги“, разказва г-н Илиев минути преди да представи режисьора Иван Ничев на всички гости.

„МОЖЕШ ЛИ ДА УБИЕШ?“ Е РЕПЛИКА НА ГЕРОЙ ВЪВ ФИЛМА. „Героите са седем млади мъже, които са неудовлетворени от живота, висшисти са, но не успяват да си намерят работа, която да е достойна на образованието им. Единият от тях е възпитан от офицер и предлага на приятелите си да станат рейнджъри. Стават. Но преди това трябва да преминат през една безумна подготовка, за да отидат някъде из страните, където се водят военни действия, за да изкарат някой лев. И някъде по време на подготовката, единият, който е учил в семинарията, ама е напуснал, преди да завърши, пита приятеля си: „Абе, ние отиваме там, ама ти можеш ли да убиеш човек?“, разказва част от сюжета Иван Ничев. Отговор няма, защото идеята е всеки зрител да отговори сам на себе си. „Няма нормален човек, който да иска да изкарва прехраната си, убивайки хора. Протестирам срещу това с филма, който се роди от една вестникарска изрезка. Прочетох, че 71% от младите хора до 30 г. продължават да живеят със своите родители. И още по-лошо, някои от тях живеят с баби и дядовци, защото родителите им са на гурбет. Стори ми се тема за размисъл и започнах да създавам сюжети, образи… После ми попадна статистика на ЕС, че Видинският край е най-бедният в цяла Европа. Така снимките на филма се пренесоха във Видин“, допълва още режисьорът.

НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ДУШИ БЯХА ТЕЗИ, КОИТО ИМАХА ШАНСА ДА ВИДЯТ ТРЕЙЛЪРА НА ПЪРВИЯ РЕЖИСЬОРСКИ ФИЛМ НА МАРИЯН ВЪЛЕВ. „Лентата се казва „Лошо момиче“ и разказва за шампионка по художествена гимнастика, която тръгва по лош път. Нали знаете, има хора, които първо трябва да извървят грешния път, за да стигнат до правилния. Точно както се случи с мен“, представя проекта си Мариан Вълев. Филмът му ще тръгне по кината на 12 април и зрителите ще видят в ролите Любомира Башева, Елена Телбис, Станислава Армутлиева, Дария Симеонова, Диляна Попова, Велислав Павлов, Деян Донков, Георги Кадурин. „Тези хора, които ми се довериха, бяха най-голямото предизвикателство за мен. Аз бях длъжен да не ги подведа, да оправдая надеждите и доверието им. Да не говорим за оператора Антон Бекарски и за монтажиста Нина Алтъпармакова. Хората, които се занимават с кино, знаят че тези имена не просто са най-големи в киното, те са самото кино“, категоричен е актьорът, който чистосърдечно си признава, че и той си пада по лоши момичета. „Аз съм си патил достатъчно от лоши момичета. Нали знаете, противоположностите се привличат. Не че аз съм добро момче, но истината е, че по някаква причина лошите в киното носят една специална харизма“, казва Мариан Вълев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *