75 четения

Осем момичета и момчета от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ си направиха поп рок група „Хаштаг“

ЗА СВОЯТА ПЪРВА РЕПЕТИЦИЯ КАТО ГРУПА „ХАШТАГ“ СЕ СЪБРАХА В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА ОСЕМ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА, ученици в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – В. Търново. Заедно с тях в репетиционната влезе и учителят им по музика Добрин Пелтеков, който е готов да работи с децата, за да ги направи истински вокално-инструментален състав.

Три са певиците в групата – седмокласничката Дара Пелтекова и Василена Василева и Белослава Панайотова, които са ученички в VІ клас. Още двама шестокласници са се включили в състава – Давид Балъков, който е майсторът на ударните и цигуларката Никол Станоева. Христо Генчев ще свири на кавал и клавир, Пресиян Делинешев е китаристът, а Никола Недков – басистът. Всички те са в VІІ клас.

„Децата поискаха да я има тази група, а моето условие беше, че в нея може да дойде всеки, който свири на някакъв инструмент. Ние не сме музикална школа, затова няма как да приемаме ученици, които нямат музикални познания, не пеят или не свирят на инструмент“, разказва Добрин Пелтеков, който е учител от няколко години, но вече е най-популярният даскал по музика в областта. Той среща учениците си с популярни лица от шоубизнеса в страната, благодарение на което и тази група вече е факт.

„ХАШТАГ“ Е ИМЕТО, С КОЕТО МУЗИКАНТИТЕ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПРЕД СВОИТЕ СЪУЧЕНИЦИ. Кръстник е Добрин Пелтеков. „Когато им преподавах урока за бекар, диез, бемол, им написах знака за диез, който е два успоредни вертикални черти и две отвесни и наклонени. Питах ги знаят ли какво е това и всички в един глас викнаха: „Е, как! Това е хаштаг“. Така се роди името“, разказва г-н Пелтеков и уточнява, че хаштагът е знак за препратка или таг за търсене в социалните мрежи. Представлява дума от символен низ, който се предхожда наистина от знака за диез. Благодарение на всичко това, учениците му вече отлично знаят, че диезът, поставен пред нота, я променя с полутон нагоре.

Рок и поп музика ще правят децата на Добрин Пелтеков. Те сами разпределят партиите, които пеят и свирят, учителят им само ще контролира процеса на изработване на песните. Надеждата на всички е, че групата ще е готова с три парчета за тържеството в края на годината. „Надявам се тогава, когато останалите деца видят вдъхновените си съученици, да има още кандидати за групата. Все пак създателите са ученици в VІ и VІІ клас, седмокласниците ще отидат в друго училище. Не че не могат да останат в групата, но пък и уроците им вече ще са повече“, казва Добрин Пелтеков, който неотдавна завърши две магистратури едновременно. Едната по управление на образованието, втората – „Ръководство и мениджмънт на музикални състави“ и този състав е първият, който той ще менажира.

„ХАШТАГ“ СИ ИМА И БЛАГОДЕТЕЛИ В ЛИЦЕТО НА МУЗИКАНТИТЕ ОТ ГРУПА „ДИЛЕТАНТ БЕНД“. Младите изпълнители разбрали за мечтата на децата да си имат своя банда и се свързали с техния учител. След това купили и всички нужни инструменти, с които тийнейджърите да направят първите си стъпки в музиката.

Добрин Пелтеков е и този, който помогна на 27 свои ученици да създадат музикална телевизия в училището. Част от екипа на ученическата телевизия също беше на първата репетиция. „Те ще присъстват и на всяка следваща, за да документират изработването на песните. В края ще трябва да направят документален филм за създаването на ученическата група „Хаштаг“. Освен това имат амбициозната задача да направят и клип“, обяснява г-н Пелтеков.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!