19 четения

Роберт Шестаков представи възможностите за безплатно висше образование в Русия

РОБЕРТ ШЕСТАКОВ, ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА НАУКАТА И ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И СЪВЕТНИК В ПОСОЛСТВОТО НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ, беше във Велико Търново в края на миналата седмица, за да се срещне с ученици от града и да им разкаже за възможностите за безплатно висше образование, които неговата страна предлага. Срещата беше в Регионалното управление на образованието.

„Интересът на българите за обучение в Русия се увеличава с всяка година. Само през миналата година у нас са се обучавали 15 000 чуждестранни студенти във всички форми и степени. Повече от 500 руски университети участват в тази програма за безплатно обучение, а специалностите, които те предлагат, са близо 600“, обясни пред младите си приятели г-н Шестаков. Той каза още, че с най-висок рейтинг и най-предпочитани са университетите в Москва и Санкт Петербург. Доскоро най-избираните специалности са хуманитарните, но напоследък младите хора все по-често предпочитат да учат генетика, биология, медицина, политология, ядрена физика, дори аерокосмически изследвания, която специалност в момента е хитът сред българските студенти.

Пред учениците Роберт Шестаков обясни начина, по който се извършва приемът в руските университети, възможностите за устройване на вече приетите студенти. „Приемът става по документи, а за специалности като кинематография и театрално изкуство има и събеседване, което е за сметка на кандидат-студентите. Предимство имат тези от вас, които са постигнали висок успех в училище, владеенето на руски език също е предимство, затова го учете. Ако не го знаете, можете да го учите и в рамките на подготвителната година в Русия“, обясни г-н Шестаков. Подаването на документи става онлайн след регистрация в портала russia.study. Там кандидатът може да проверява движението на документите и класирането си. В този портал фигурират и всички университети и специалности.

Според правилата на Русия всеки има право да кандидатства в шест вуза, но не повече от два в Москва и Санкт Петербург.

„От Велико Търново през последните години студентите в Русия са малко, затова моята задача е повече млади хора от този прочут град да учат у нас. Иначе българските граждани, избрали нашите университети, за м.г. бяха 225. За сравнение през 2014 г. безплатно в Руската федерация са учили 50 студенти“, коментира г-н Шестаков, който подари на началника на Регионалния инспекторат Розалия Личева албума „Освобождението на България”.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!