43 четения

„Светият път“ обедини институции, организации и общественици от цялата страна

Поклонническото пътешествие ще започне на 1 юли от Трапезица и ще е под патронажа на вицепремиера Каракачанов

ИНСТИТУЦИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО ПРОЕКТА НА ДВАМАТА ТЪРНОВЦИ ЕВГЕНИ КОЕВ И ПАСКАЛ ПИПЕРКОВ, НАРЕЧЕНА „СВЕТИЯТ ПЪТ“. „Светият път“ е национален поход, който ще тръгне от Велико Търново и ще мина по пътя, по който преди 550 г. са преминали и мощите на св. Иван Рилски, за да се върнат в Рилския манастир.

Цялата идея за националния поклоннически поход беше представена и в София, където беше учреден инициативен комитет, в чийто състав влязоха кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общественици и интелектуалци, представители на институции от цяла България. За председател на организацията бе избран историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Идеята съществува от 2011 година, когато за нея говори първият инициативен комитет, включващ историци, археолози, представители на бизнеса, общественици, сред които проф. Иван Харалампиев, проф. Пламен Павлов, проф. Хитко Вачев, д-р Иван Църов и др. Проектът обаче получи истинския си тласък благодарение на усилията на Евгени Коев, учител в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и председател на Туристическо дружество „Академик“, и Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика към БАН в старата столица. През последните няколко години двамата разработиха маршрута и го извървяха на етапи.

С похода това лято ще бъде отбелязано навършването на 550 години от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир. Поклонническото пътешествие ще започне на 1 юли от крепостта Трапезица, където близо три века са били съхранявани мощите на светеца. Инициативата ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Походът ще бъде включен в културните календари на общините, през които преминава маршрутът. Той ще стане атрактивен, ще привлича хора, практикуващи поклоннически туризъм“, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.

„Инициативата „Светият път“ ще е израз на признателност както към св. Иван Рилски, така и към нашите предци, пренесли мощите му от Търново до Рилския манастир в изключително тежки времена, а също и към героите, които с кръста, перото и книгата са отстоявали вярата и българщината през вековете. „Светият път“ е пример за единство на хора, институции, училища и организации в името на национална кауза, на българските традиции и християнските ценности“, каза още търновският кмет.

Проф. Пламен Павлов припомни колко силен е култът към св. Иван Рилски и посочи, че националната инициатива е поредният пример за облика на Велико Търново като историческа и духовна българска столица, като център на духовността в Европа векове наред.

Областният управител проф. Любомира Попова приветства организирането на националния поход и коментира, че начинанието е изпълнено с вярва в бъдещето и с почит към делото на небесния закрилник на българската земя и на Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!