16 четения

Бивш депутат e оправдан за обсебване, прокуратурата осъдена за 13 000 лв. през февруари

Средно на месец по две дела срещу прокуратурата гледа само Великотърновският районен съд. През януари по ЗОДОВ прокуратурата бе осъдена за над 10 000 лв. по два иска. През февруари също има две дела с уважени искове в размер на 13 000 лв.

Бившият депутат от ДПС във Великотърновски район Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата да му плати 10 000 лв. неимуществени и 800 лв. имуществени вреди, след като беше оправдан по дело, свързано с обществена поръчка в Благоевград. Фирмата печели поръчка за строително-ремонтни дейности в университета в Благоевград. По-късно са повдигнати обвинения по чл. 311 от Наказателния кодекс за присвояване заради неотчетени около 22 000 лв. През 2017 г. две съдебни инстанции в Благоевград осъждат Хаджихасан. След искане за възобновяване делото е започнало отново. През есента на 2017 г. има оправдателна присъда, която е влязла в сила. След това търновецът завежда дело срещу прокуратурата по ЗОДОВ за вреди от 22 000 лв. – за колкото е било обвинението му. От искана сума Районният съд във В. Търново определя размер от 10 000 лева за нанесените неимуществени вреди.

Съден и оправдан за обсебване на имущество също е осъдил прокуратурата за 3000 лв. през февруари. През 2015 г. на А. С. било повдигнато обвинение, но година по-късно бил оправдан окончателно. Мъжът се засегнал от действията на прокуратурата и поискал от съда обезщетение от 15 000 лв. Районният съд в старата столица обаче му определя само 3000 лева, защото смята, че това е справедливо. А. С. преди това бил осъждан два пъти, са част от мотивите на съда за малкото обезщетение. И двете съдебни решения подлежат на обжалване пред Окръжния съд.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *