51 четения

Концерти, конкурси, театрални представления и рецитали за 150-годишнината на горнооряховското читалище „Напредък – 1869“

КОНЦЕРТИ, ФЕСТИВАЛИ, КОНКУРСИ И ТЕАТРАЛНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ И РЕЦИТАЛИ ПЪЛНЯТ ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА, С КОЯТО НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК 1869“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЧЕСТВА СВОЯТА 150-ГОДИШНИНА. Тържествата започват с пролетен концерт на класа по пиано към читалище„Напредък 1869“, който е на 12 март. На 28 март е концертът на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“, танцов фолклорен клуб „Балканика“, детската танцова формация„Приключенци“ и Детският народен хор. На 1 април Младежкият театър „Алтернатива“ ще отбележи Деня на хумора и сатирата с комедийно шоу. След това – отново през април, е премиерата на новото заглавие в афиша на децата от „Алтернатива“. Те ще представят пиесата „Ваше въображение“ на Албена Димова, разказа председателят на читалище „Напредък 1869“ Атанас Петров.

600 ТАНЦЬОРИ ОТ СТРАНАТА И ОТ ПОБРАТИМЕНИ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ГРАДОВЕ ПРИСТИГАТ ЗА ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН ТАНЦОВ КОНКУРС „ТАНЦОВА ВЪРТЕЛЕЖКА“. Състезанието е от 12 до 14 април. Веднага след него – от 19 до 21 април, е XIV международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“. Близо 100 изпълнители се очаква да премерят сили на песенния конкурс, който тази година ще се проведе с нов регламент. За първи път победителите в различните категории в трета и четвърта възрастова група ще трябва да участват в трети кръг, в който те ще се борят за голямата награда. „За най-малките – първа и втора възрастова група, също има промяна в условията. Тази година те ще бъдат оценявани и от жури, в което ще влязат родители и публика. Така децата, които все още не са достатъчно пораснали да се борят за гранпри „Нова музика“, ще могат да се състезават за повече награди, не само за първо, второ и трето място“, коментира и секретарят на читалището Ваня Недева.

Събития има и през май, когато е планиран празничен концерт рецитал на поетите от литературната група „Асен Разцветников“. Тази година клубът навършва 65 г. от създаването си. През май е и областният етап от Шестия национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет сольнце“. Тогава е премиерата на пиесата „Скакалци“ по Ст. Л. Костов на Младежкия театър „Алтернатива“.

Майските дни на културата в Горна Оряховица ще завършат с юбилейния концерт на 30 май от 18.30 ч., в който ще участват всички състави на читалището. На сцената се очаква да излязат около 400 самодейци, които участват в клубовете.

На 15 юни е концертът на хор „Славянско единство“, който празнува 125 г. от създаването си „Хорът е явление в България. Няма друга толкова мащабна хорова формация, която да е оцеляла през годините. Затова се надяваме, че ще успеем да осигурим нужните 5000 лв., за да вземат участие в концерта и хор „Железни струни“, и Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов”, каза още г-н Петров.

БЛИЗО 120 000 ЛВ. СА НУЖНИ ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА НА СГРАДАТА, В КОЯТО СЕ ПОМЕЩАВА ЧИТАЛИЩЕТО. Трябват и около 380 000 лв. за реставрация на фасадата. А ако прибавим и нуждата от нова дограма и от цялостен ремонт и на интериора, цялата сума приближава 5 млн. лв., коментира Атанас Петров. Нужните средства са непосилни за читалището, което разполага с годишен бюджет от почти 284 000 лв. Община Горна Оряховица е осигурила 15 000 лв., с които ще бъде направен ремонт на санитарните възли. Дадени са пари и за подмяна на цялото осветление, което вече ще бъде LED и ще направи сградата светла и още по-уютна, допълва председателят на читалището и припомня, че преди 150 г. революционерът и общественик Вичо Грънчаров и тогавашният кмет Радко Радославов основават читалището. Затова тази година всички събития, които ще се случват в читалището, ще бъдат посветени на годишнината.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *