68 четения

Общинската белодробна болница не получи нито лев от отпуснатите 30 млн. лв. от държавата

Миналата седмица Министерският съвет отпусна обещаните допълнителни 30 млн. лв. за подпомагане дейността на общинските болници, лечебните заведения, където се предлага психиатрична помощ, и стационарите, оказващи спешна помощ без хоспитализация. Субсидирането обаче не достигна до Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново, макар тя да е общинска. Управителят на респираторното заведение д-р Стела Денчева сподели, че е говорила по темата с кмета на старата столица инж. Даниел Панов, но се оказва, че е налице парадокс в ущърб на клиниката. Специалистката заяви, че здравното министерство няма никакви ангажименти към здравното заведение, макар в него да се лекуват болни от туберкулоза от цялата област.

„Нашата болница не само е общинска, но и специализирана. От същият профил са още около 17 лечебни заведения в страната. Тоест нито сме рак, нито риба. Сдружението, което защити интереса на общинските болници, не се застъпва за нас и отпуснатите средства отиват само за общински многопрофилни болници“, коментира д-р Денчева.

По думите й в многопрофилните общински болници в Горна Оряховица, Свищов и Павликени също лекуват респираторни заболявания, но оказват по-ниско качество на медицински грижи. Това обаче не се случва, защото колегите й са не добри специалисти, а просто самите лечебни заведения са с по-ниско ниво на компетентност от това на клиника „Д-р Трейман“.

„Въпреки това те получат финансиране, а ние продължаваме да се справяме сами с проблемите си. Всеки месец стартираме със загуба от ¼ от приходите ни, за да изплащаме стари задължения, но добрата новината е, че те са канализирани и нямаме запор“, заяви управителят.

Д-р Денчева допълни, че повечето легла в болницата вече са подменени с нови и модерни и продължават дейностите по реновиране на битовите условия.

„От 2 години се опитвам да сключа договор с фирма доставчик на телевизия, която да осигури телевизори във всички стаи и всички печалби да бъдат изцяло за нея, но без успех“, заяви тя. Все пак отскоро в лечебното заведение има телевизор. Пациент, лежал във ВИП стаята, направил дарение телевизионен приемник.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *