Отличник от Полски Тръмбеш мечтае след Американския университет да работи в Европарламента

20-годишният Иван Иванов учи бизнес администрация, политически науки и международни отношения

20-ГОДИШНИЯТ ИВАН ИВАНОВ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ БЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ абитуриент миналата година, който има 100 точки, или пълна шестица на матурата по английски. Сега отличникът от гимназията в града учи в Американския университет в Благоевград с пълна стипендия „Сердика“ от 13 700 долара на година. Той изучава бизнес администрация, политически науки и международни отношения.

По ирония на съдбата дипломата му от средното не бе пълна шестица, защото, необяснимо за него, на матурата по български има петица. Иван казва, че е много доволен от себе си и признава, че без стипендия едва ли щеше да учи и да сбъдва мечтата си, защото таксите са непосилни за неговото семейство. Майка му е шефка в шивашки цех в града, баща му е шофьор, а прякорът на дядото, чието име носи, го прави популярен като Иван Слънцето. Прозвището е тръгнало от времето, когато дядо Иван е пушил само цигари „Слънце“, една от най-известните български марки.

„100 точки на матура по английски се изкарват с много труд, но без учителката по английски Галя Бринтнол нямаше да се справя. Правих две пробни матури, на които изкарах много високи оценки, също и на теста TOEFL. Иначе самата матура по английски беше лесна – есе „За и против графитите“, което трябваше да съдържа 170 думи“, споделя Иван и казва, че благодарение на всичко това вече е студент.

ДРУГОТО, С КОЕТО НАСКОРО МОМЧЕТО ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СЕ прочу, е есе от конкурс на евродепутата Светослав Малинов за разказ за европейска страна. Той е избрал темата „Европа без популизъм“ и с 500 думи, които не са му стигнали, е развил темата си. Иван имал много приятели от Македония покрай различни инициативи, в които е участвал, и е коментирал и тази тема.

„Наградата за това есе бе посещение в Европарламента. Усещането бе невероятно, а всичко, което видях, бе впечатляващо, а от нашата област тази пролет бях само аз“, споделя още Иван.

НЕГОВАТА АМБИЦИЯ И ГОЛЯМАТА МУ МЕЧТА Е СЛЕД ВРЕМЕ ДА работи в Европарламента, за да бъде полезен на България. Не казва, че иска да стане депутат, но има още много постижения в областта на публичния дебат, участие в семинари и проекти на Брюксел. Сред тях са спечелени проекти от програмата „Еразъм“ и пътешествия в Турция и Словения, три пъти е участвал в симулативни модули и е влизал в ролята на кмет и депутат. Участвал е в дебат като защитник на определена партия, чиято кауза е трябвало да защитава. Три пъти е печелил от „1000 стипендии“ и веднъж от фондация „Америка за България“. Четири месеца е бил стажант в сайт на неправителствена организация за приемане на обяви за работа на младежи, където е трябвало да се оценяват възможностите на кандидатите. Иван е скромен и наглед тих, но явно младеж, който печели успешно битки с дар слово и знания.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

loading...

Един коментар за “Отличник от Полски Тръмбеш мечтае след Американския университет да работи в Европарламента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *