Родолюбив екип учи хлапета да говорят български в детска градина "Незабравка" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Родолюбив екип учи хлапета да говорят български в детска градина „Незабравка“

Публикувана на: 27.02.2019г. 1325 прегледа

Ралица Пантилиева вече 28 г. е директор на забавачката в Петко Каравелово

В ДЕТСКА ГРАДИНА „НЕЗАБРАВКА“ В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО ИМА 54 ХЛАПЕТА, към тази забавачка е и филиалът в Куцина, където има 10 деца. Ралица Пантилиева е директор вече 28 години, а родолюбивият екип от учители и персонал е превърнал заведението в уютен дом. С много обич, търпение, с музика и танци учителите приобщават децата към българската реч. Голяма част от тях са от турскоезичното население в Петко Каравелово и не знаят и дума на български, когато тръгнат на градина. Това обаче се промeня бързо благодарение на една от помощник-възпитателките, която влиза в ролята на преводач, защото знае турски и български. Така децата бързо научават официалния език в страната и започват да се справят и с учебните занятия в групите на градината. После в училище ще им бъде още по-лесно. В детската градина в момента ходи и 4-годишният Кай от Южна Африка, който също тепърва ще учи български.

ЧАРОВНАТА ДИРЕКТОРКА Е ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И през целия си трудов път винаги е работила само в сферата на предучилищното възпитание, като първо е била учител. Ралица е вдовица и има един син,който е във Варна и е бивш баскетболист, който в момента си има частен бизнес. 48-годишната дама също е била спортист и е тренирала лека атлетика в спортното училище във В. Търново, където е завършила. Заради травма в коляното и

Малкият тъпанджия Тюрксял

изкуствена става обаче тя е сред малкото дами от Полски Тръмбеш, които не тропат народни танци, макар душата й да играе. Както казва самата тя, по цял ден е в градината и за хоби не й остава време, но отскоро си има куче, което се казва Пухчо и е подарък от сина Анатоли.

„Тук има градина от 1967 г., а тази сграда е построена през 1978 г. и аз съм работила само тук. Особеното и специфичното е, че работим с деца от турски произход. От тези 54 деца има само три българчета. Останалите не са чували българска реч, преди да дойдат при нас на 3 годинки. И точно това е предизвикателството тук. Нямаме деца от многодетни семейства, а много от селото работят в чужбина. Според броя на децата има поне десетина семейства, които вече са се изселили зад граница. От друга страна обаче, коренно се промени манталитетът на хората, те станаха със самочувствие, с пари, има две-три семейства само, които са на ръба на оцеляването. Децата са

изключително чисти и прилежни…“, разказва Ралица Пантилиева. Според нея незнанието на български въобще се дължи и на факта, че в домовете се гледа само турска телевизия и децата реално нямат никакъв допир до българския език, преди да тръгнат на градина.

ТЯ РАБОТИ С ЕКИП ОТ 12 ДУШИ В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО И С ОЩЕ ДВЕ УЧИТЕЛКИ В КУЦИНА. В „Незабравка“ учителките са 4 и дават всичко от себе си за децата тук. Понеже би било по-трудно учителите да учат турски, помощта идва от Павлина Павлова, която е помощник-възпитател и… преводач. Тя работи основно с малката група, където проблемът е най-голям. Директорката разказа два куриоза – едно от децата цял ден плакало и накрая се

Хлапетата и учителките

оказало, че иска вода. Друго пък вечерта казало на баба си, че всичко е много хубаво, но учителките не можели да говорят и то не ги разбирало.

В КРАЯ НА ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА ПРЕЗ МАЙ ДЕЦАТА ОТ „Незабравка“ събират погледите на селото и на гостите от Полски Тръмбеш с благотворителни концерти, които са с вход 2 лева. Тогава хлапетата се изявяват с музика, танци и песен и показват на какво са способни. Те имат силно чувство за ритъм и учителите го използват умело, а много често пускат народни песни, сред които хлапетата много обичали „Мома Яница“. С парите от концертите и естествено, с помощ от общината е купен и нов тъпан за 320 лева за малкия тъпанджия Тюрксял, който е на 5 г., но ударните инструменти му се удават. С парите от концертите и от дарители са купени нови носии за танците и дрехи на химик, градинар, доктор и други професии, които се ползват при заниманията. Естествено, във всяка група има и компютър.

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е СРЕД МАЛКОТО В ОБЛАСТТА, В КОЯТО детските градини са с делегирани бюджети още от 2012 г. Това е добре, защото всяка година знаеш с какви пари разполагаш и как да ги разпределяш. Обикновено бюджетът тук е 186 000 лв. Ако не стигне, общинското ръководство винаги намира начин да даде още. Децата тук се хранят срещу 1,50 лв. на ден, а месечната такса е 35 лева за общината и това е може би най-ниската такса в областта. Всеки ден тук се дава топла закуска, обяд от три ястия и следобедна закуска. Градината участва и в два проекта за плодове – на образователното министерство и на министерството на земеделието. Вторият е само за български производители и за стимулирането им. Въпреки всичко добро Ралица Пантилиева споделя още, че четири години не е правен ремонт, има нужда и от ново парно, защото сега то е на нафта, а тя е много скъпа. Имало обществена поръчка за пелети, но пък не се намерила фирма, която да я започне, поне засега.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!