Съдът в Павликени отмени глоба от 100 лв. на инвалид за паркиране в пешеходна зона

РАЙОННИЯТ СЪД В ПАВЛИКЕНИ ОТМЕНИ ГЛОБА ОТ 100 ЛВ. по наказателно постановление на общината за нарушаване на обществения ред. Всъщност става въпрос за човешка драма, на която през юли м.г. не е реагирано адекватно. Заради това наказателното постановление и глобата са отменени като неправилни, сочи решението на съдия Катина Минева.

Един неделен ден около 11 часа съпругата на инвалид го извежда на разходка на площада в Павликени на централната пешеходна зона. Човекът можел да се движи само с помощни средства и придружител. По време на разходката двамата посетили заведение в централната градска част, което имало външно разположени маси. По време на престоя навън С. С. получил крампи на единия крак, тъй като лявата част на тялото му е парализирана, при което му прилошало. Домът на инвалида се намирал в непосредствена близост, но заради внезапното схващане съпругата докарала леката им кола и я паркирала в пешеходната зона. Разстоянието, на което автомобилът навлязъл и съответно бил паркиран в пешеходната зона, било около 100 – 150 м, като престоят бил не повече от 5 минути, през което време С. С. бил подпомогнат и от други лица, за да се качи в автомобила.

През това време на тел. 112 бил получен сигнал за паркиран в пешеходната зона автомобил. Полицай отишъл да провери и написал акт. На място униформеният видял как много хора помагат на инвалида да се качи в колата, но въпреки това спазил наредбата на общината и написал акта, а освен това изготвил и доклад за случая. На следващия ден нарушителката дори била извикана в полицията да дава обяснения за нарушението си, което тя и без това не отричала. За щастие, съдът в този казус е преценил, че освен писаните има и неписани закони. Остава решението да влезе в сила, защото подлежи на обжалване.

Нели ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *