Стягат три големи празника, общината дава над 40 000 лв. за културния календар | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Стягат три големи празника, общината дава над 40 000 лв. за културния календар

Публикувана на: 27.02.2019г. 653 прегледа

Град Полски Тръмбеш става на 55 г., „Полянци“ – на 40 г., „Полските щурчета“ – на 5 г.

Над 40 000 лева за културния календар тази година дава общината. Отделно за читалищни изяви са отпуснати близо 5000 лева. 2019-а ще премине под знака на три големи празника. През септември Полски Тръмбеш ще чества 55 години от обявяването му за град, преди това – през април, фолклорна формация „Полянци“ ще празнува 40 г. от създаването си, а през септември се навършват 5 г. от националния конкурс за забавна песен „Полските щурчета“.

В края на май и началото на юни ще се отбележат 110 години от рождението на незабравимата народна певица Мита Стойчева. Честването ще бъде в Обединение, където тази година ще се проведе за 15-и път националният събор надпяване „Авлига пее“.

В културния календар са записани още традиционните по-големи изяви. Сред тях са областният фест на руската песен през май, областният преглед на пенсионерската художествена самодейност „Сребро в косите – младост в душите“, седмото фолклорно издание на любителското надиграване „Ритми край Янтра“ през септември, фестивала на чушките и доматите в Павел, съборът на плодородието в общината „Златна есен -2019“ в Полски Тръмбеш през септември, общинският празник на пенсионерската художествена самодейност в общината, посветен на 1 октомври – Деня на възрастните хора. В много от селата вече се провеждат нестандартни празници с любопитни имена – в Страхилово за втора година ще има празник на царевицата през септември, в Обединение празник на яйцето, козунака и терлика през април, празник на орехите, тиквата и меда в Иванча ще има за втора година.

Тази година през май читалище „Нравственост 1904“ в Куцина ще навърши 115 г. от своето създаване, читалище „Просвета 1896“ в Иванча ще празнува 10 г. от създаване на групата за народни песни „Росна китка“, читалище „Просвета“ в Страхилово ще отбележи 15 г. от създаване на фолклорна група „Северняшка китка“. Сериозната възраст от 60 години ще чукне хоровият състав при читалище „Постоянство 1926“ в Петко Каравелово. В Куцина ще се празнува петият кулинарен конкурс “Никой не е по-голям от хляба“ и десетият кулинарен конкурс „Тиквени изкушения“ пак в Куцина, които се организират от кметството и от читалището и са своеобразна конкуренция.

Естествено, планирани са и всички празници на селата в общината, а на 11 юли в Историческия музей ще бъдат отбелязани 142 г. от освобождението на Полски Тръмбеш от османско владичество. Освен това благодарение на неуморния и инициативен директор на музея Христо Харитонов в културната институция постоянно има изложби, конкурси и други интересни събития.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!