Все по-голям интерес към сектора за хосписни грижи в горнооряховската болница

Увеличават се тежко болните пациенти, които ползват услугите от типа хосписни грижи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Това заяви управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Преди две години в болницата бе обособен сектор от три стаи с по две легла за продължително лечение и рехабилитация, който работи на пълни обороти.

„Нуждата от подобен тип услуги расте. В сектора са били настанявани хора не само от Горна Оряховица, но и от различни населени места в областта. Предвид застаряването на населението, интересът към хосписните грижи ще продължи да се увеличава и затова е редно държавата да се намеси. Необходими са сериозни стъпки в тази насока, защото целта е максималното съхранение като интелектуален капацитет на тежко болните хора. В останалите страни този проблем е уреден от много време“, коментира д-р Иванов.

Месечният престой в сектора за продължително лечение и рехабилитация в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е 900 лв. В тази сума обаче не се включват допълнителните разходи за медицински прегледи, манипулации, лекарства и т.н.

„Семействата на пациентите са спокойни, защото секторът е на територията на болницата и при нужда за близките им ще се погрижи квалифициран персонал. Обикновено хората, които настаняваме, са с хронични и онкологични заболявания, преживели инсулт, инфаркт и други.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *