105 четения

Рекорден брой участници на поредния турнир за купа „Баба Марта“, Денислав Христов от Павликени грабна трофея

80 деца, въоръжени с топове, офицери и други шахматни фигури премериха сили в третото издание на детски турнир „Баба Марта“. Право на участие имаха всички деца от школата на ШК „Асеневци“ в петте различни общини, в които се провеждат тренировки. Състезателите бяха разделени на две групи: „А“ и „Б“, като в група „Б“ се съревноваваха най-скоро започналите тренировки малчугани от Горна Оряховица, а в група „А“ бяха всички останали деца. В надпреварата в комплекс „Момина крепост“ в местността Ксилифор се включиха състезатели от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш и Павликени.

Шампион в третото издание на турнир „Баба Марта“ и носител на най-много купи на ШК „Асеневци“ стана Денислав Христов от Павликени. „Дени е прекрасно дете и голям талант. Много е отдаден на играта и вярвам, че му предстои много светло шахматно бъдеще.“ – коментира треньорът му Даян Нинов. Втори със същия точков актив – 5 точки от 5 възможни се класира най-колоритният състезател на ШК „Асеневци“ Ивелин Стефанов. И двамата с Дени победиха във всичките си пет партии, но тъй като не се бяха срещали помежду си, по регламент изиграха шеста решаваща партия, в която Денислав надделя и заслужи купата. На трето място в генералното класиране се нареди друга млада надежда на ШК „Асеневци“ Данаил Боев. Призовата шестица допълниха Димитър Марков, Веселин Маринов и Димитър Стефанов. При момичетата отново Аделина Величкова се окичи със злато и вдигна детско шампанско. Мария Калчева от Лясковец заслужи среброто, а Йоана Йорданова допълни челната тройка.

Беше извадено и отделно класиране по класове. В групата на първокласниците Теодор Тутеков от Горна Оряховица бе приятната изненада на турнира. Въпреки че тренира отскоро, той завоюва златото. Със сребро се окичи Димитър Кънчевски, а Калоян Владински стана трети в тази възрастова категория. При второкласниците Данаил Боев убедително стана първи, а на второ и трето място се класираха Димитър Стефанов и Ерик Иванов. При третокласниците Веселин Маринов отново грабна златото. На второ и трето място се наредиха Иван Коеджиков и Николай Георгиев от Лясковец. В групата на най-големите надделя Момчил Гочев, а на второ и трето място се класираха Александър Узунов и Симеон Симеонов.

В „Б“ турнира участие взеха 40 деца. Първото място бе разделено от Преслава Стоянова и Румен Кожухаров, които завършиха с равен точков актив – 4,5 от 5 възможни точки. Допълнителните показатели отредиха титлата на представителката на нежния пол, но и двамата се окичиха със злато.

Тук също бе извадено класиране по класове. При най-малките със злато се окичи Стефан Попов. Среброто заслужи Димитър Герджиков, а Георги Темелков взе бронзов медал. При второкласниците надделя Румен Кожухаров, а в класирането го последваха Ивайло Милков и Ивет Цвяткова. Златото в категорията на третокласниците заслужи Преслава Стоянова. Алекс Манаков се зарадва на сребро, а бронзът грабна Яница Найденова. В групата на най-големите Тодор Петров взе златния медал. Теодор Тодоров се окичи със сребро, а Венцислав Петков заслужи бронза.

„Това бе най-масовият ни вътрешен турнир от четирите години, в които клубът ни съществува. За пръв път се радвахме и на сериозно участие от страна на Горна Оряховица, където от съвсем скоро провеждаме тренировки и останахме приятно изненадани от интереса, който се събуди към древната игра“, коментира треньорката в „Асеневци“ Цвета Галунова.

30 медала, купа и над 20 предметни награди бяха раздадени като награди за труда и упоритостта на децата. За всички участници имаше грамоти, мартенички и почерпка, а най-новите попълнения в отбора на ШК „Асеневци“ получиха и своите първи екипи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *