Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

В градове и села в областта тържествено честваха Националния празник

Свищов

Честванията в крайдунавския град започнаха в емблематичната за Свищов църква „Света Троица“, където бе отслужен благодарствен молебен в чест на Освобождението на България. На централния площад „Алеко“ за втора поредна година се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Ритуалът се изпълни с особена тържественост от 55-и инженерен полк – гр. Белене, на фона на българския химн, в изпълнение на духовия оркестър на Военно формирование 28880. След като българският трибагреник се развя гордо в центъра на първия освободен град, военните се строиха с тържествен марш и поведоха всички присъстващи с празнично шествие към площад „Свобода“. Там – на паметника на Свободата, бе отслужена панихида в памет на всички знайни и незнайни войни, загинали за свободата на България. Общоградското поклонение приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и едноминутно мълчание в памет на загиналите.

Празнично слово произнесе кметът Генчо Генчев.

Павликени

Стотици жители на Павликени се събраха на централния площад „Свобода“ за официалното събитие. Сред тях бяха учениците от трите училища, общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци.

„На трети март българският народ достигна своя връх и отново се върна в историята. Днес отново усещаме, че мисията на този ден е да ни сплотява и пречиства. И дано не само на този светъл ден застанем заедно – обединени и единни за просперитета и щастливото бъдеще на нашата прекрасна Родина“, каза в официалното си слово за националния празник кметът на общината инж. Емануил Манолов.

Заупокойна молитва за загиналите за свободата на Бъгария отслужи архимандрит Георгий. Цветя и венци на признателност поднесоха гостите и гражданите.

Елена

На трети март стотици еленчани и гости на града дойдоха на централния площад за тържественото честване на националния празник, което започна с издигане на родния трибагреник. В поздравителното си слово кметът инж. Дилян Млъзев подчерта, че датата на националния ни празник е символ не само на освободена, но и на обединена България. Символ на една силна нация с огромен потенциал, способна да играе основна роля в европейската и световната политика.

Мили спомени за този ден ще запазят най-малките ученици от СУ „Иван Момчилов“. По време на честването първокласниците положиха тържествена клетва да пазят заветите на будители и възрожденци и България в сърцата си.

Отслужен бе молебен за здраве и поднесени венци и цветя пред паметника на Свободата. В празничната програма взеха участие ученици от средното училище и танцова група „Балкански ритми“. Децата поведоха голямото хора в центъра, начало на включването в националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

Вълнуващо тържество събра стотици родолюбци край единствения паметник на поборника за свобода Вълчан войвода, издигнат в с. Раювци. Изпълнители от ансамбъл „Българе“ направиха изживяването още по-емоционално.

Лясковец

Десетки жители и гости на Лясковец се включиха в честванията за Националния празник на България – Трети март. Тържеството в града започна с ритуал по издигане на националното и европейското знаме под звуците на химните на Република България и Европа. Патриотични маршове изпълни фанфарният оркестър на СУ „Максим Райкович” с ръководител Нели Гургева. Отец Богдан отслужи благодарствен молебен за загиналите синове на България и пожела благоденствие за страната ни. В словото си кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, заяви: „Днес и всеки ден от годината сме длъжни да помним геройския подвиг на всички борци за свобода, които с върховна саможертва и любов към отечеството, с храбър и непреклонен български дух извоюваха свободата ни”.

В знак на почит деца от лясковските училища и детски градини, общинското ръководство и представители на различни партии и организации, положиха букети цветя и венци на паметника на загиналите във войните лясковчани.

Честването в Лясковец продължи с празнични танцови изпълнения на читалищния състав „Лудо младо”, под ръководството на Павлина Кълчишкова. В пъстрия хоровод под наслов „За нашата България” се включиха танцьори, граждани и ученици, които завиха на централния площад много хора, развявайки високо българския трибагреник.

Ресен

Със заупокойна служба в памет на загиналите войни за Освобождението, отслужена от протойерей Николай Колев, издигане на националното знаме под звуците на химна на Република България пред паметника на българското опълчение и пускане на 141 балона, обагрени с цветовете на българското знаме, започна тържеството по повод 3 март.

В словото си кметът на Ресен Йорданка Колева изтъкна саможертвата на българските опълченци и руските войници, които извоюваха правото на самостоятелно съществуване на нашата страна.

Ученици от ОУ „Хр. Ботев” представиха тържествен рецитал „България – земя на герои”, посветен на Освобождението на България.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред паметника на българското опълчение.

Ученици, жители и гости на Ресен с празнично шествие, предвождано от иконата на закрилника на селото „Св. Димитър Солунски”, хоругвите на православни светци и носена на ръце от деца триметрова „Гирлянда на славата” се придвижиха до читалището за полагане на гирляндата на паметните плочи на ресенчаните, участвали в българското опълчение.

Тържественото честване на 3 март, завърши с празнично ресенско хоро.

Върбица

СЕДЕМГОДИШНАТА ИВИАН ПОВЕДЕ ХОРОТО, С КОЕТО НА 3 МАРТ ВЪВ ВЪРБИЦА ПОЧЕТОХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ. Така горнооряховското село се включи в инициативата „Пробуждане с хоро“, която за поредна година подеха сдруженията „Азбукари“ и „Българи за България“. С нея инициаторите показват красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина, призовават за събиране в родова верига и разказват, че българите имаме нужда от единение. В инициативата се включват българи по всички точки на планетата. След хорото жителите и гостите на Върбица поднесоха венци и цветя пред паметника в селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *