11 четения

С празнично шествие и военен ритуал по издигане на националното знаме бе отбелязан Трети март в Свищов

На празничния Трети март честванията в крайдунавския град започнаха от 10.30 ч., в емблематичната за Свищов църква „Света Троица“, където бе отслужен благодарствен молебен в чест на Освобождението на България. От 11.00 часа на централния площад „Алеко“ за втора поредна година се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Ритуалът се изпълни с особена тържественост от 55-ти инженерен полк – гр. Белене, на фона на българския химн, в изпълнение на духовия оркестър на Военно формирование 28880. След като българският трибагреник се развя гордо в центъра на първия освободен град, военните се строиха с тържествен марш и поведоха всички присъстващи, с празнично шествие към площад „Свобода“. Там, на паметника на Свободата, бе отслужена панихида в памет на всички знайни и незнайни воини, загинали за Свободата на България, след което Богомил Симеонов прочувствено рецитира одата „Опълченците на Шипка“, с което  развълнува всички присъстващи. Общоградското поклонение  приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, и едноминутно мълчание в памет на загиналите.

Командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев поднесе с почести първия венец, а след него, венци и цветя поднесоха кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, ректорът на СА „Д. А. Ценов“ доц. д-р Иван Марчевски, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, граждани, политически партии, неправителствени организации и общественици.

В част от своето празнично слово кметът Генчо Генчев каза: „Трети март е връхната точка на многовековната борба на българския народ за национална независимост и суверенно развитие. Това е денят на победата на несломимия български дух, който отказа да се примири с трагичната си съдба и денят, който бляскаво ознаменува началото на нова епоха на самостоятелно политическо, духовно и културно развитие на българската държава.“

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!