Американската академия на науките уточни препоръката за сол в храната

Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за натрия в храната с намален риск от хронични болести, съобщи Асошиейтед прес.
Препоръките целят да внушат, че ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести, дори и хората да надвишават 2,3 гр дневно, каквато беше досегашната горна граница. Новата е почти наполовина по-ниска – 1,5 гр, съобщи в. „Дейли мейл“.
Досега препоръката се основаваше на „горна граница“, използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда.
Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.
Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.
Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.
Променени са и препоръките за калия, който се съдържа естествено в бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 гр до 3,4 гр калий дневно. Калият има обратен ефект на солта – той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.
Солта се крие в хляба, готовите супи и всякакви пакетирани храни и ресторантски ястия.

Източник: бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *