228 четения

Логопед от Горна Оряховица ще консултира безплатно деца с проблеми в говора

29-годишната Евелина Филева, която е логопед в Горна Оряховица, се включва в инициативата „Логопед с добро сърце“, по повод 6 март – Международния ден на логопедията. Младата жена предлага безвъзмездно професионалната си помощ на деца, които срещат трудности в говорната комуникация. Тя ще консултира малчугани в железничарския град на 16 и 17 март, като е необходимо родителите предварително да запишат час, тъй като напливът е голям и първите дати, обявени за прегледи, вече са изцяло запълнени.

Евелина Филева обясни, че началните симптоми, които издават наличие на говорни нарушения и дефекти, обикновено се проявяват, когато детето достигне 3-годишна възраст. Ако тогава не може да изговаря много думи една след друга, вероятно има проблем, за който трябва да се потърси специалист.

„Деца, които срещат затруднения в изговарянето на „ш“, „с“, „р“ и „л“, също са с говорно-езикови нарушения. Заекващи малчугани. Обикновено причина за заекването са стрес и уплаха, но може да е наследствено. Някои състояния са лечими, а други – не. Зависи от естеството на проблема и възрастта на детето“, обясни Евелина.

Целта на консултациите, които предлага, е определяне на проблема, който възпрепятства нормалното езиково-говорно развитие и откриване на най-прекия и приятен начин за неговото отстраняване. При всеки случай се прилага индивидуален подход, съобразен с типа нарушение и индивидуалните темпове на усвояване и развитие на детето. Колкото по-бързо се приложи терапия, толкова по-бързо става и преодоляването на дефекта преди появата на усложнения, спиращи личностното развитие на малчугана.

Младата жена е завършила логопедия в Софийския университет и има още една специалност – кинезитерапевт в педиатрията. Помага на десетки деца от горнооряховски училища, които срещат трудности в общуването.

Записването за безплатна консултация става на 0886 556 575, а кабинетът на Евелина Филева се намира на улица „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.

Един коментар за “Логопед от Горна Оряховица ще консултира безплатно деца с проблеми в говора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!