На 8 март празнуваме международния ден на жените

ИСТОРИЯТА НА ПРАЗНИКА
8-ми март се отбелязва под егидата на ООН като международен ден на жената. Корените на осмомартенската, вече вековна традиция можем да проследим в буреносните години на тогава младия 20-ти век, в който настъпващата индустриализация, високият прираст на населението и радикалните идеологии подтикват жените с прогресивни разбирания да завоюват свое място в световната история. Осми март дължим на американските жени, които през 1909 година за първи път празнуват национален празник на жените на 28 февруари. През 1910 г. на конференция в Копенхаген сто жени от 17 държави решават да имат свой международен ден. През 1911 г. празникът на женската солидарност вече се празнува в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. Октомврийската революция и двете световни войни окончателно променят ролята и мястото на жените в съвремието.

В БЛИЗКОТО МИНАЛО

в България този ден се празнуваше повсеместно в рамките на официалната политика на тогавашната българска държава. Така до голяма степен това бе един служебен празник, ден, отбелязван с банкети и пиршества по профсъюзни организации, канцеларии, заводи и стадиони, а хитроумният български гений неслучайно беше определил, че 8-ми март не е ден на жената, а ден на колежката. В противовес на политизирането на женския празник обаче, народната мъдрост и способността на българина за адаптация постепенно превърнаха осми март в един друг, малко по-различен, по-интимен и по-земен празник, в който се вляха нюанси на едни други забравени или доскоро непознати за българите празници – денят на майката или денят на влюбените св. Валентин.

И ДНЕС,

много хора си честват 8-ми март, защото той е празник с традиции в България. На този ден по улиците навсякъде в България цари оживление, ще срещнете много жени с букети цветя, заведенията ще са пълни, а масите отрупани с цветя. Защото жените обичат цветя, обичат да обичат, обичат да се чувстват специални. А 8 март е просто дата, която напомня за всичко това.

Eднo подсещане от хумориста д-р Тони Филипов (из „Делниците на един луд“):

„Братя, нали купихте на булките по една китка? Ей, не бъдете селяни като д-р Филипов, който изпитва някакъв атавистичен срам да не го видят комшиите с цветя в ръка и да го вземат за пропаднал интелектуалец. Някак си не можа той да израсте напълно факта, че на село цветя се носят само на погребение.“

И един виц за настроение

Две жени си говорят:
– Какво ти подари мъжът ти?
– Виждаш ли онова сребристо „Ферари“ пред нас? Същият цвят тенджера.

ПРИЯТЕН ПРАЗНИК, ИЗКАРАЙТЕ СИ ЧУДЕСНО!

Източник: http://www.bizimi.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.