Забава и знание

Непоказвани досега писма предлагат поглед към гениалния ум на Айнщайн

Броени дни преди 140-годишнината от рождението на Алберт Айнщайн, университет в Израел показа 110 страници, написани на ръка от легендарния учен, които дават възможност на читателя да опознае неговия гениален ум, предаде ДПА.
Писмените документи бяха представени на пресконференция, организирана от Еврейския университет в Ерусалим, член на чийто първи управителен съвет е Айнщайн.
Страниците, повечето от които досега не са били показвани, включват както лични, така и научни размишления. Много от тях са написани между 1944 и 1948 г.
Сред документите фигурират четири писма от Айнщайн до неговия приятел и колега Микеле Бесо. Три от тях, написани през 1916 г., се отнасят до „славната идея“, която ученият има за поглъщането и излъчването на светлина от атоми. Въпросната идея по-късно заляга в основите на лазерната технология.
В писмо от 1935 г., което пише от САЩ до сина си Ханс Алберт в Швейцария, Айнщайн изразява опасенията си относно влошаващата се ситуация в Европа и възхода на нацистите в Германия. Ученият споделя предпазлива надежда, че постепенно нещата в страната ще се подобрят.
Алберт Айнщайн напуска Германия малко преди идването на власт на Хитлер през 1933 г. и се отказва от германското си поданство. Ученият се мести в САЩ, където получава американско гражданство през 1940 г.

Източник: бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *