39 четения

Областната организация на БЧК подпомогнала над 10 000 души през 2018 година

Над 10 000 души са били подпомогнати чрез различни инициативи на областната организация на БЧК във Велико Търново през изминалата година. Благодетелите са реализирали емблематични за доброволческата структура кампании като „Топъл обяд“, раздаване на хуманитарна помощ за Великден и Коледа, планински спасителни акции и т.н. Това заяви д-р Бонка Попова, председател на Областния съвет на БЧК по време на традиционното годишно-отчетно събрание на организацията. По думите й членовете на формированието се водят изцяло от основните принципи на червенокръсткото движение – безпристрастност, съпричастност, неутралност по отношение на вероизповедание, социално положение, расова принадлежност или политически възгледи.

„През 2018 година изградихме 155 дружества със 188 доброволци, организацията е по-ефективна в своята дейност и достига до най-уязвимите. Запази се тенденцията общинските организации сами да инициират мероприятия според необходимостта от тях в различните населени места. Приоритет за нас е младежкото формирование и подготовката за реакции при бедствия, аварии и катастрофи“, заяви д-р Попова.

Тя уточни, че областната структура е една от първите у нас, която създала младежки екип, действащ при критични ситуации, а през 2019 година предстои сформирането на такъв, но от възрастни хора. Организацията разполага с резервен фонд от 1000 лв. за действие при извънредни ситуации.

Д-р Попова информира, че една от най-успешните реализирани кампании през миналата година била посветена на Световния ден на глада – 16 октомври. Червенокръстците събирали хранителни продукти в няколко големи хипермаркета и със сготвеното били нахранени 150 души.

Седем пък били спасените в недостъпни планински части, на които са съдействали двата планински спасителни отряда в Елена и Велико Търново.

Д-р Попова коментира, че като организация, която няма излаз на море, дейността на великотърновската в това направление е много голяма. Най-ярката проява в този аспект било традиционното 61-во преплуване на р. Дунав при Свищов, чиято охрана била поверена на кадри, обучени от БЧК.

Голямата гордост на организацията е младежкото обединение, което включва 100 членове и 100 доброволци.

„МБЧК е съставено от изключителни, активни, млади хора, които сами инициират акции и участват в почти всички наши прояви. Те проведоха обучения на деца от начален курс как да оказват взаимопомощ, как да се предпазват от злополуки и как да действат при критични ситуации. Реализирали са над 30 посещения в 3 местни училища и са обхванали 88 ученици“, заяви председателката.

По думите й предстои младежката организация да кандидатства по проект, който преди години бе разработен от областния координатор и син на кмета на Велико Търново – Димитър Панов. Казва се „Хигиена“ и е насочен към здравословен начин на живот на децата и тийнейджърите. Ще се търси финансиране и за проекта „Топъл обяд“, както и още десетки други инициативи.

Предвидено е създаване на електронна система за съвременен доброволчески мениджмънт.

На годишното събрание бе отчетен бюджетът на организацията, приет план за работа през 2019 година и гласуван проектобюджетът. Сред присъстващите бе София Стоименова, генерален секретар на БЧК.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *