Интересни факти за жените

По случай днешния Международен ден на жената – глобално честване на постиженията на представителките на нежния пол, което тази година е под мотото „По-добър баланс за по-добър свят“, в. „Дейли експрес“ и сайтът Факт ритривър публикуват редица интересни факти:
– В гръцката митология първият бог, роден след Хаоса, е жена – Гея, майката Земя. Без участието на бог от мъжки пол Гея ражда Уран (небето), планините и Понт (морето).
– Според една от теориите Висящите градини на Семирамида във Вавилон – едно от Седемте чудеса на античния свят, са дело на асирийската царица Семирамида. Друго от чудесата, Мавзолеят в Халикарнас, е издигнат от Артемизия, съпругата на владетеля на Кария Мавзол.
– Най-ранната известна жена лекар е живяла в древния Египет преди около 2700 години преди Христа.
– Авторството на първия роман в света – „Сказание за Генджи“, написан в началото на 11-и век, се приписва на жена. Смята се, че литературната творба е дело на благородничката Мурасаки Шикибу.
– През 16-и век във Франция жените са могли да обвиняват съпрузите си в импотентност като мотив за развод. Обвинените мъже е трябвало да се доказват в обществен процес чрез успешно семеизпразване.
– Законопроект, представен през 1770 г. в британския парламент, предвижда всяка жена, носеща грим, да бъде наказвана за вещерство.
– Жените за първи път започват да носят обувки на високи токчета по примера мъжете, които през 17-и век се обуват по този начин, смятайки, че това е признак за висок статут и мъжественост.
– Порнографията през 19-и век отново връща на мода сред жените обувките на висок ток.
– Изисканите жени през 19-и век са отказвали да произнасят думата „крак“, смятайки че тя издава склонност към безразборни сексуални контакти. Вместо това дамите са употребявали думата „крайник“.
– До 1922 г. във Великобритания съществува закон, според който жената е била считана за невинна, ако извърши престъпление в присъствието на съпруга си, защото се предполага, че той я е принудил.
– Думата „вагина“ е използвана за първи път във филм през 1946 г. в продукцията „История на менструацията“ на „Дисни“. Филмът обяснява месечния цикъл и предлага съвети, които да помогнат на жените да се преборят с чувството за самосъжаление.
– Средната стойност на вагиналната киселинност е 4,5 pH – колкото тази на домат.
– В древните Египет, Гърция и Япония жените са използвали омекотен папирус, марля, увита около дървесина и хартия, за да попиват менструалното кървене.
– Женският клитор се развива през целия живот. Това означава, че много дами, прехвърлили 40-те и 50-те години, изпитват по-силни оргазми, отколкото през тийнейджърските си години и след 20-годишна възраст.
– Някои жени се раждат с две матки. Състоянието е известно като Uterus didelphys. Често е съпътствано и от наличието на две вагини.
– Въпреки че мъжкият мозък е с 9 процента по-голям от женския, броят на мозъчните клетки и при двата пола е еднакъв.
– Заради повишеното производство на естроген през пубертета мозъкът на момичетата съзрява с около две години по-рано от този на момчетата.
– Предната поясна кора – частта от мозъка, която играе роля във взимането на решения, е по-голяма при жените.
– Жените говорят повече от мъжете. Изследване показва, че представителките на нежния пол произнасят около 20 000 думи на ден – с 13 000 повече от мъжете.
– Два от най-високите документирани коефициенти на интелигентност принадлежат на жени.
– Жените имат повече вкусови рецептори от мъжете.
– По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта. – Жените живеят средно с между две и пет години повече от мъжете, като това е валидно за всяка страна в света.
– По-голямата продължителност на живота не е „резервирана“ само за жените – женските орангутани и шимпанзета също надживяват мъжките.
– Най-висок е процентът на мъжете в Катар – на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.
– Най-висок е процентът на жените на Северните Мариански острови – на една представителка на нежния пол се падат едва по 0,77 мъже.
– В матриархалното общество на туарегите в Северна Африка мъжете, а не жените покриват лицата си.
– Жените в древния Рим са използвали грим, включващ разнообразни съставки – олово, зехтин, шафран, пот от гладиатори.
– Мария Стюарт, кралица на Шотландия, е първата жена, играла голф.
– Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени.
– „Жената чудо“ (2017) е първият супергеройски филм с жена в главната роля, режисиран от жена.
– 43-годишна учителка е първата, спуснала се с дървена бъчва по Ниагарския водопад.
– На зимните олимпийски игри през 1924 г. единственият спорт, в който се допускат жени, е фигурно пързаляне. В дисциплината се представят 15 състезателки.
– Жените прекарват близо една година от живота си в колебания какво да облекат.
– Над 80 процента от представителките на нежния пол носят неправилен размер сутиен.
– Средностатистическата британка притежава 19 чифта обувки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.