Куклата „Барби“ стана маори

Американският производител на играчки „Мател“ пусна в продажба кукла „Барби“, чийто модел е новозеландската спортна журналистка и бивша състезателка по ръгби Мелъди Робинсън, съобщи ДПА.
Това е първата кукла „Барби“, която е не само спортен коментатор, но и маори. Тя е от серията 20 „Барби за подражание“, която „Мател“ пуска в продажба за 60-ата годишнина на играчката и Международния ден на жената.
Робинсън каза, че се надява куклата да вдъхнови момичетата да изберат кариера като нейната – ръгби или спортна журналистика. Тя я определи и като победа за маорите – коренното население на Нова Зеландия.
„Толкова много жени маори ми се обадиха по телефона и ми казаха, че това е страхотно, Барби, която прилича на мен. Всъщност няма много играчки за момиченцата маори, които са с къдрава коса и красива кафява кожа“.
Други жени, по чието подобие е произведена кукла „Барби“, са мексиканската художничка Фрида Кало, американската авиаторка Амелия Еърхарт, китайската балерина Ян Ян Тан, австралийската природозащитничка Бинди Ъруин.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *