Влюбването променя тялото

Случвало ли Ви се е да погледнете любимия си и да усетите как сърцето Ви се разтуптява, как дланите Ви се изпотяват и как настроението Ви се оправя моментално? Това се случва, защото любовта наистина променя нещата, които се случват с вашето тяло. И то определено към по-добро.

Когато сте влюбени, невротрансмитери, като допамин и окситоцин, “наводняват” мозъка в областите, които са свързани с удоволствието и наградните механизми, и причиняват редица физически и психически реакции, като намаляване на способността за усещане на болката, пристрастяваща зависимост, както и, разбира се, силно желание за секс с партньора.

Прегръщането, докосването и целуването на любимия могат моментално да намалят стреса и да увеличат усещането за спокойствие, доверие и сигурност, благодарение на окситоцина. А настроението ви се подобрява в резултат от напълването на наградния център с допамин, пише Science Alert. Любовта може да намали кръвното ви налягане, да снижи нивата на стреса, да ви накара да се почувствате по-привързан и по-сигурен, да предизвика известните “пеперуди в стомаха”, които реално представляват активиране на вагусния нерв, които свързва стомаха ви с мозъка. И изобщо, физиологичните и психични промени ви карат да се чувствате по-щастлив.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *