Вицепрезидентът Илияна Йотова: „Нямаме нужда от лакирани думички, а от откровен разговор за ЕС”

„НЕОБХОДИМ Е ОТКРОВЕН РАЗГОВОР ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДНЕС ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ. ЗА ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ ОТКРИТО И ЧЕСТНО, С ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ. Най-важен е въпросът как младите хора ще променят ЕС, защото еднакво опасно днес е мнението на тези, които отричат Европа, и на тези, които смятат, че няма нужда от промяна. Нека този път – след 12 години и четвърти европейски избори за България, да направим така, че националните проблеми да минат през призмите на европейските теми, както и обратното – какво е отражението в националната политика на европейските теми.

Нямаме никаква нужда от лакирани думички, от изречения, които са втръснали до болка на всички европейски граждани, включително на българите от 12 години насам.“ Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в дебат със студенти и ученици на тема „Разбират ли младите езика на Брюксел“, организиран от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на Европейския парламент.

Вицепрезидентът коментира, че ветото на държавния глава Румен Радев за изборния кодекс е било отхвърлено с един „доста грозен дебат“ в Народното събрание.

„Не бяха взети предвид основателните критики към промените, които са били гласувани само преди една седмица. На ход е Конституционният съд“, каза Илияна Йотова.

Тя отказа да коментира темата, свързана с опрощаването на задълженията на различните вероизповедания, като обясни, че заради посещението си в САЩ няма събрана информация по казуса.

По повод на визитата си отвъд Океана тя сподели, че е зарадвана от желанието на водещи български специалисти в големи американски корпорации за съвместни бизнес проекти с български партньори, както и от тяхната готовност да бъдат мост и лоби пред властите там, където живеят в САЩ.

С. НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *