Новини

Д-р Мария Велчева: „Глаукомата вече поразява и 40-годишни хора”

В Световния ден за борба с глаукомата – 12 март, търновската офталмоложка д-р Мария Велчева съветва хората да не пренебрегват профилактиката на очното заболяване, тъй като то разболява все по-млади хора. По думите й вече се случва проблемът да засяга дори 40-годишни, макар че обикновено болестта е характерна за представителите на третата възраст.

Хората между 20 и 30 години трябва минават скрининг на глаукома на всеки 4 години, тези на възраст от 30 до 45 години следва да се изследват на всеки 3 години. Пациентите в интервала 45 – 60, на всеки 2 години, а хората над 60 години – на всеки 12 месеца. Глаукомата няма първи издайнически симптоми, а директно нанася зрителни дефекти“, обясни специалистката.

Прегледът представлява щателно оглеждане на вътрешността на окото. Слагат се капки, които разширяват зениците и след това се прави – тонометрия – измерване на вътреочното налягане. Диагнозата може да бъде поставена или потвърдена също чрез флуоресцинова ангиография. Изследването визуализира кръвоносните съдовете на ретината в реално време, като се използва специално контрастно вещество и камера за заснемане. Контрастното вещество се инжектира във венозната система, откъдето за секунди попада в кръвоносните съдове на окото и след осветяване със синя светлина лесно се различават точките, в които има увреждане.

Д-р Велева уточни, че глаукомата е прогресивно заболяване, което не е свързано с професията на пациентите. Като причини за развитие й посочва повишеното вътреочно налягане и съдова дисфункция. Може да настъпи и заради наследственост. Категорична, че болестта не бива да се подценява, защото води до пълна слепота, но увери, че има стопиращо лечение.

Оптимални резултати могат да се очакват при лазерно лечение. За съжаление, ние сме безсилни да възстановим пораженията върху зрението, причинени от глаукома, защото са необратими. Чрез хирургични намеса можем да подобрим оттока на вътреочна течност и съответно да се намали вътреочното налягане. Процедурата е безкръвна и продължава по-малко от 30 минути“, обясни тя.

Специалистката заяви, че пациентите могат да забавят прогреса на болестта и да се възпрепятства разболяването, като следват хранителна диета. По думите й консумацията на определени храни значително подобрява зрението на хората. Съветва приема на яйца, домати, ядки, моркови, броколи, тиква, маруля, спанак, ряпа. Редовното спортуване пък намалява кръвното налягане и съответно вътреочното. Категорична е, че трябва да се преустанови пиенето на кафе и други напитки, богати на кофеин.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *